Новак: Якщо знову вдвічі підняти «мінімалку», не витримає бухгалтерія жодного підприємства

27 Лютого 2017 11:40


Гривні. Фото: Нужненко Сергій/УНІАН

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи заяву віце-прем’єра Павла Розенка про можливість підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень.

Різко знову піднімати мінімальну зарплату грн він вважає недоцільним.

«Це взагалі підірве фінанси фактично всіх підприємств, особливо малих і середніх. У перспективі, звичайно, треба поступово піднімати соціальні стандарти, але це необхідно робити поетапно, а не різко. А по-друге, це потрібно робити в залежності від темпів економічного росту країни. Тобто не можна піднімати соціальні стандарти в рази, якщо темпи росту – лічені відсотки. Таке не витримає бухгалтерія жодного підприємства», – підкреслив експерт.

На думку Новака, підвищення мінімальної зарплати вдвічі, яке відбулося з початку цього року, вже принесло деякі негативні наслідки, оскільки відбулося різко.

«Звичайно, що це спонукало практично у всіх підприємствах і установах до тінізації трудових відносин, коли працівників переводили на неповний робочий день – на чверть чи на півставки, хоча реально вони працювали повний робочий день. Особливо це стосується приватного сектору. Ну а в державному секторі у керівників не було іншого виходу, як застосовувати скорочення працівників Тому що знову ж таки при тих самих фінансових результатах установа чи підприємство не може виплачувати двічі більші соціальні платежі», – сказав він.

Експерт додав, що особливо це вдарило по малих підприємствах.

«На сьогодні за статистикою близько 200 тис. фізичних осіб-підприємців закрились. Говорять, що це були «сплячі» ФОПи. Але вони платили хоча би щось. А зараз вони вже не платять нічого, хоча і далі працюють, тільки тепер уже повністю нелегально. Тобто збільшується частка тіні в українській економіці», – вважає Новак.

Нагадаємо, в уряді розглядають можливість підвищення мінімальної зарплати до 5000 грн, повідомив напередодні віце-прем’єр міністр Павло Розенко. Остаточно дату чергового підвищення уряд визначить у квітні-травні поточного року.

Джерело: ZIK