Конкурс проектів міцевого розвитку на Львівщині

16 Лютого 2018 08:48
Ми дуже раді, що громади нашої області беруть ініціативу в свої руки, залучаючи кошти спонсорів і фізичних осіб, фінансовий ресурс з обласного бюджету для реалізації своїх проектів місцевого розвитку. Відтак цьогоріч в межах конкурсу проектів місцевого розвитку подано рекордну кількість проектів – 2765, з яких зареєстровано – 2058. Про це розповів сьогодні, 15 лютого, начальник відділу з питань реалізації проектів місцевого розвитку, МТД та ЗЕЗ Іван Собко під час спільного брифінгу із заступником голови Львівської обласної ради Володимиром Гірняком. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

«Усі наші очікування перевершилися тим, що 502 млн грн становить зведений бюджет всіх зареєстрованих 2058 проектів. Небюджетний внесок зареєстрованих проектів задекларований у сумі 86 млн грн. Це свідчить про те, що конкурс – успішний, йому довіряють люди, які готові вкладати свої кошти. Нагадаю, що минулоріч було зареєстровано 1300 проектів, із яких 619 – визнано переможцями», – зауважив Іван Собко.

Говорячи про лідерів в пріоритетах, посадовець назвав найактивнішими – освітян. «Вони подали найбільше проектів – понад 600 з 2058. Також активним виявився пріоритет «Інші пріоритети», який охоплює розвиткові проекти: освітлення пішохідних переходів і тротуарів, облаштування місць відпочинку, зокрема парків, скверів і скейтпарків, створення громадських просторів», – пояснив Іван Собко.

Як відомо, з обласного бюджету на конкурс проектів місцевого розвитку виділено 105 млн грн, а потреба – 242 млн грн. «Тобто, конкурс буде 1:2, в деяких пріоритетах – 1:3. Це говорить про те, що переможе сильніший, той проект, який написаний якісно, де громада і спонсор доклалися, який є розвитковим, креативним і суспільно корисним», – підкреслив керівник профільного відділу.

За остаточною інформацією щодо кількості зареєстрованих заявок у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, лідерами є:

– серед міст обласного значення – Львів, Дрогобич, Червоноград.

– серед районів області – Яворівський, Сокальський, Жовківський.

 – серед об’єднаних територіальних громад – Кам’янка-Бузька, Мостиська, Підберізцівська та Ходорівська.
Далі до місяця часу буде дано експертам для оцінювання зареєстрованих проектів. Опісля буде визначено потенційних переможців та дано два тижні для проведення сесій сільських, селищних, міських і ОТГ і районних рад з метою забезпечення задекларованого бюджетного співфінансування. «Відтак, з 1 травня громади-переможці почнуть реалізовувати свої проекти», – резюмував Іван Собко.
Джерело: ТРК Львів