Якщо з будівлі на вас звалились сніг чи бурулька, цілком реально отримати компенсацію

13 Лютого 2018 13:04

…У неділю львів’яни прокинулися і були вражені — такого високого снігового покрову в місті не бачили вже давно. Сніг щедро сипав більше як добу! Синоптики підрахували, що 3 і 4 лютого у Львові випало дві третини місячної норми опадів… Крім того, вдарили ще й морози.

От і почалося — за ці вихідні на “гарячу лінію” міста від львів’ян надійшло майже 60 скарг на нерозчищені дороги та тротуари, пише газета Експрес. “А 8 — 10 лютого атмосферні фронти принесуть на Львівщину знову сніг. Місцями будуть його налипання, туман, ожеледь. У горах можливий сильний сніг, — попереджає Олена Смалюх, т.в.о. начальника відділу метеопрогнозу Львівського гідрометцентру. — Ожеледиця буде до кінця другої декади лютого”. Такий прогноз погоди означає для мешканців та гостей Львова одне — дивіться, люди, собі під ноги — аби не впасти. І задирайте голову догори, бо на дахах будинків та балконах на вас чатує небезпека.

…Це сталося по обіді, у Львові, на вулиці Франка, між будинками № 7 — 9. Літню жінку з травмою голови “швидка” відвезла до 8-ої лікарні. Як повідомили в шпиталі, жінка перебуває в нейрохірургічному відділенні. “Пацієнтка мала клінічні ознаки черепно-мозкової травми. Тепер стан жінки середньої важкості, надаємо їй відповідне лікування”, — запевнив Василь Обаранець, головний лікар 8-ї міської клінічної лікарні.

А на вулиці Грушевського на 30-річну перехожу з даху будинку впав замерзлий сніг. Потерпіла сама звернулася до травмпункту 8-ї лікарні. Там їй діагностували забійні садна голови. Після огляду відпустили лікуватися додому.

У Львові ледь не кожної зими стаються такі прикрі інциденти. Скажімо, два роки тому на вулиці Винниченка бурулька впала на голову 63-річній жінці. У бідолашної діагностували черепно-мозкову травму. А торік брила льоду вбила стареньку… Словом, ходити під львівськими дахами взимку ну дуууже небезпечно. Хто ж має відшкодовувати людям лікування за травми, яких вони зазнали не з власної необережності?

“Цікаво, що до 1939-го у Львові власник будинку сам відповідав за неприбраний сніг біля нього. Наприклад, якби комусь снігова брила впала на голову або ж хтось послизнувся біля чиєїсь брами, то претензії виставляли б не міській владі, а власниковi будинку”, — зауважує львовознавець Ілько Лемко.

А кому ж тепер виставляти претензії?

— Найперше слід повiдомити швидку допомогу. Медики зафіксують адресу виклику, його причину, дані постраждалого, діагноз, — радить Андрій Петришин, юрист, правозахисник. — Також варто зробити фотографії з прив’язкою до вивіски магазину, балкону, вікон — словом, тих елементів, які ідентифікують той будинок. Звернутися в травматологічне відділення й отримати висновки лікарів. Варто знайти свідків. Також відповідно до п.п. 9, 10, 12 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №270, слід звернутися до виконавчого комітету міської ради із заявою про розслідування нещасного випадку невиробничого характеру. Після цього має бути проведено розслідування, за результатами якого складають акт з детальним описом обставин.

— Що далі?

— Доведеться звернутися до поліції із заявою про скоєння злочину. Отримати висновок правоохоронцiв. Упродовж усього перiоду лікування треба збирати квитанції про купівлю медикаментів та інші витрати, пов’язані з вiдновленням здоров’я. Звісно ж, слід з’ясувати, хто є власником або балансоутримувачем будинку. Наприклад, міськрада, ОСББ, приватна особа. Зібравши всі документи — звертатися із цивільним позовом до суду.

— На яку компенсацію можна розраховувати?

— Якщо вину доведено, то людині мають компенсувати грошi за лікування, а також моральну шкоду. Та якщо збитки, завданi особі, становитимуть 80 000 тисяч гривень і більше, винних можна притягнути до відповідальності за статтею 367 Кримінального кодексу України (службове недбальство). Вони мають усі шанси отримати покарання — обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Джерело: Експрес