Багато хто не втримався під час свят від спокуси скуштувати усе, що було на столі: з’їсти кілька зайвих вареників, насититись куті на рік уперед, майонезних салатів, смаженого чи калорійних солодощів. Погодьтесь, у такій атмосфері складно втриматися і не переїсти – для цього потрібна «сталева» воля. То, що ж робити тим, кому не вистачило сил відмовити у смачненькому, хто зараз відчуває важкість в організмі та ще й в додачу набрав зайвих кілограмів?
Різноманітні дієти та кардинальні обмеження раціону – це точно не вихід, адже такий «підхід» може серйозно нашкодити організму. На цьому наголошує і дієтолог із 7-річним досвідом, лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук Христина Квіт.
«При переїданні перевантажується весь організм, а не лише шлунково-кишковий тракт. Травна система отримує надмірну кількість роботи і просто не в стані її виконати. Як наслідок, їжа залягає в кишківнику, не перетравлюється та просто «отруює» вас. Ось чому важливо швидко повернути організм зі стану «стресу» у режим «нормальної роботи», – пояснює Христина Квіт.
Як бачимо, безневинне переїдання у святкові дні, має відчутні для організму наслідки. Тож, аби допомогти йому повернутись у форму, перш за все, дієтолог радить почати з пиття негазованої води – не менше 1,5 літрів на день. Лікар рекомендує забути хоча б на декілька днів про вироби з пшениці, смажені страви, ковбасу, розчинну каву, солодощі. Краще утриматись і від так званих «розвантажувальних» днів, натомість, варто починати вживати «правильну» їжу. У невеликих порціях можна вживати біле м’ясо, рибу, фрукти, а особливо овочі, які містять багато клітковини.
Проте ключову роль у процесі відновлення мають саме кисломолочні продукти: кефір, йогурт, ряжанка, різноманітні закваски. «Це ідеальні помічники після переїдання їжею, збагаченою тваринними жирами та простими вуглеводами, яка здебільшого присутня на святковому столі. Саме кисломолочні продукти дозволять відновити необхідний баланс кишкової мікрофлори, завдяки вмісту корисних бактерій, які поповнять втрачені резерви організму», – наголошує Христина Квіт.
Свій раціон на наступні декілька днів дієтолог радить підбирати залежно від їжі, яка спричинила переїдання. Наприклад, якщо у свята найбільше смакувала жирна їжа, то після них потрібно вживати більше овочів, у якості білка робити вибір на користь бобів, сочевиці чи білого сиру (5-9%), додати до раціону фруктів. Якщо ж «перебір» стався внаслідок вживання білкової їжі – орієнтуємось на крупи (окрім манки та пшоняної каші), овочі та овочеві супи. Якщо переїли вуглеводів, особливо «простих»: хліба, пампухів, майонезних салатів, солодощів, то для подальшого раціону вибираємо крупи, рибу чи білий сир та наземні овочі.
Але не залежно від того, які страви стали причиною важкості в організмі, слід обов’язково додавати до раціону щонайменше 300 г кисломолочних продуктів на день.
Чим так корисні кисломолочні продукти, і як часто їх можна вживати?
На першу позицію корисності дієтолог ставить кефір. Він містить в собі грандіозну базу лактобактерій та інших мікроорганізмів, які живуть у кишківнику людини, беруть участь у процесах травлення їжі і сприяють виведенню токсичних речовин. «Численні дослідження науковців та медиків доводять, що молочнокислі бактерії позитивно впливають на зменшення рівня холестерину у крові, зайвої ваги і цей список можна продовжувати. Отже, кефір однозначно поза конкуренцією в якості напою, який поверне вас до життя», – наголошує лікар.
У свою чергу, ряжанка дозволяє зупинити процес бродіння їжі у кишківнику. Вона знищує патогенні мікроорганізми, а також є джерелом для подальшого відновлення мікрофлори.
Дуже корисним є кисломолочний сир (жирністю від 5% до 9%). Його унікальною особливістю є сечогінний ефект, завдяки чому він дозволяє боротись із набряками тіла, які можуть з’явитись після переїдань. А ще сир містить легкозасвоюваний білок, який дасть організму цінні мікроелементи. Окрім того, цей продукт містить дуже корисні вітаміни групи В (В1, В2), РР, С, які він компенсує в організмі.
За словами дієтолога, не можна обійти увагою і йогурт. Він містить різноманітні корисні бактерії, які мають тонізуючий ефект для організму та допомагають йому самостійно відновити сили. «Тут важливо не помилитись у виборі. Корисних бактерій є дуже багато, тому, найважливішим у виборі є їх транспортування та кількість. Без сумнівів, найкращим вибором буде класичний йогурт без наповнювачів, барвників і консервантів, або ж самостійно приготований вдома, проте не більше 500 г на день», – зазначила дієтолог.
Що дуже цікаво, молочнокислі продукти можна вживати навіть тим людям, організм яких нездатний перетравлювати молоко. Адже вміст лактози в них значно менший. «Основним орієнтиром має бути самопочуття після вживання молочних продуктів. Тому відчувайте свій організм і не переїдайте зайвого», – додає експерт.
Звісно ж, аби отримати максимум користі від кефіру, йогурту, білого сиру, ряжанки, потрібно обирати перевіреного виробника. Сьогодні ринок пропонує шалену кількість кисломолочних продуктів. Проте увагу краще звертати на сучасні виробництва із давніми традиціями. Серед таких – молочна компанія «Галичина», яка дбає про свою репутацію. Адже там, де цінують довіру своїх споживачів, завжди найкраще.
І пам’ятаймо, лише обираючи справді корисний продукт, можна допомогти організму впоратись із «наслідками свят».