15 фактів з історії Королівського арсеналу у Львові

26 Січня 2018 20:20

Сьогодні мова піде про один із львівських арсеналів, що розташований по вулиці Підвальній, 13 і своїм бароковим фасадом милує око гостей та мешканців міста. 15 фактів з історії Королівського арсеналу у Львові.

Королівський арсенал на вул. Підвальній, 2018 р.
  1. Будівля Королівського арсеналу є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 335).
  1. Почали його  будувати у 1639 році за проектом інженера-фортифікатора, старшого над королівською артилерією Павла Гродзинського, з метою забезпечення постачання війська зброєю і забезпечення міста на випадок облоги.
Фрагмент босяцьких валів – зліва: висока стіна із Вежею мулярів, ливарна майстерня (Людвисарня) між стінами, Стіна низька, Королівський Арсенал, в глибині можемо побачити вежу Лимарів. Джерело: Panorama plastyczna dawnego Lwowa, 1938.
  1. “Королівським” арсенал назвали тому, що значну частину коштів на його побудову надав король Владислав ІV. Інша назва споруди – арсенал Речі Посполитої.

4.  Комплекс Королівського арсеналу складали три двоповерхові будівлі розміщені навколо внутрішнього двору. Головний корпус примикав до Високого муру.

Королівський арсенал у Львові. Перша третина ХХ ст. (з колекції Софії Легін)

5. Основою першого поверху головного корпусу арсеналу були мури Малого арсеналу (який існував вже 1575 р.) . Два менших корпуси арсеналу примиками до Низького муру і зєднувалися між собою неіснуючою сьогодні арочною галереєю. В мурах арсеналу поміж головним і бічними корпусами з двох сторін містилися брами.

6.  В арсеналі були майстерні, де відливали гармати і церковні дзвони. У 1640 р. тут уже було 46 гармат.

Східний портал у внутрішньому подвір’ї королівського арсеналу. Гравюра 1891 р. (за книгою: Енциклопедія Львова. – Львів, 2007).

7. Над внутрішнім порталом арсеналу була встановлена скультурна композиція “Архангел Михаїл вражає сатану”, яку відлили в 1639 р. в майстерні К.Франке . У 1873 р. її перенесли на Гетьманські вали, а згодом, після того як хулігани обламали крила архангела – до Ратуші, а з 1970 р. вона екпонується в Музеї зброї “Арсенал”.

8. На місці, де стояла скульптура над порталом зараз можна бачити плиту з написом про рееставрацію з датуванням – MDCCCIX/XIV (1809/14).

9. Розбудова Королівского арсеналу тривала до 1649 р.

10. У 18 ст. арсенал втратив своє оборонне значення  і у 1768 р. його придбав львівський староста Ян Кіцький. Австрійська влада перетворила арсенал на казарми і судилася з Кіцьким  за право власності до 1796 р. Тож арсенал остаточно став власністю австрійського військового скарбу.

Королівський арсенал у Львові. Сер. ХХ ст. (з колекції Софії Легін)

11. Після того, як укріплення міста розібрали арсенал зазнав суттєвої перебудови: розібрано бічну арочну алею, зєднано старі будівлі двоповерховими корпусами, значних змін зазнав фасад, де залишилося лише барокове завершення центрального корупусу, лоджію було замуровано.

 

13. До 1835 р. в арсеналі розташовувалися артилерійські майстерні.

15. З 1922 р. у приміщенні арсеналу розташовувався військовий архів, а з 1939 р. – Державний архів Львівської області, що існує там до сьогодні.

Софія ЛЕГІН