Імбир, гвоздика, кориця – наші зимові друзі.

23 Січня 2018 10:17

Фото з відкритих джерел
Про що передусім думає людина, котра дбає про себе? Правильно! Як не захворіти. А тим паче – зараз, коли косять не тільки застуди, а й розмаїті інфекції, зокрема – кір. Тому – зміцнюймо імунітет!

Способів підсилити захист організму власноруч – хоч греблю гати. Головне – не лінуватися. Пропоную до приготування, відповідно – щоденного споживання, смачний, але головне – корисний напій з імбирного кореню, меду, лимону й прянощів – кориці і гвоздики. Отакий «коктейль» кілька років тому вигадала сама, навмання. Відповідно – споживаю (від жовтня до травня). І жодного разу про це не пошкодувала.

По-перше, тому, що справді менше ми з чоловіком хворіємо на всякі-різні грипи і ГРВІ. По-друге, приготування цієї смакоти не вимагає багато часу і пацьканини. По-третє, це задоволення все ж дешевше за, припустимо, вітамінні комплекси, а тим паче – противірусні і протизастудні препарати. По-четверте, аби переконати вас, що напій справді помічний для підсилення імунітету, подаю бліц-розмову про користь мого коктейлю з професором Львівського медичного університету, доктором медичних наук, завідувачкою кафедри внутрішньої медицини №2 Оленою Радченко.

– Жодних медичних застережень я не бачу, – говорить Олена Мирославівна. – Лимон – добре, бо це дуже велика кількість вітаміну С. Імбир – також, бо його відносять до відхаркувальних препаратів і таких, що стимулюють імунну систему. Мед – споконвіку поза конкуренцією. Й прянощі – незле, бо у невеликих кількостях стимулюють і мають секрето-активаційну функцію, що також у і міжсезоння, і взимку помічне для імунної системи.

– Чи правда, що кориця і гвоздика є протипаразитарними і протизапальними середниками?

– Так є. Скажу більше: всі рослини мають по кілька лікувальних, відповідно – корисних для здоров’я властивостей. Єдине, на чому маю наголосити – одних тільки рослин (точніше, напоїв чи настоянок з них), якими б корисними вони не були, недостатньо для цілковитого одужання, бо ми не беремо їх у тій кількості, яка потрібна з лікувальною метою. Беремо їх до споживання як прийнято у кулінарії – для приємного смаку. Тому у тій ситуації, про яку зараз говоримо, – це допоміжна дія, яку не потрібно виносити на чільне місце, але вона є, відповідно – нею не потрібно нехтувати. І ще таке: за умов споживання засобів природного походження, а тим паче – збірних, з кількох компонентів, важко сказати, який саме компонент зарадив. Можливо, всі разом, у певній комбінації. І це теж дуже добре.

– Скільки, Олено Мирославівно, доречно вживати таке пиття? Чому питаю? Бо, запарюючи, наприклад, квіти календули чи заварюючи насіння льону, споживаю їх як ліки. Себто три тижні п’ю по півсклянки за півгодини до прийому їжі, а потім припиняю – роблю, припустимо, на півроку перерву. Як бути із питтям з імбирного кореню, прянощів, меду і лимона? Бо мені воно смакує від жовтня бо травня, аж поки не стає спекотно…

– Все, що стосується природних, натуральних, середників, то їх потрібно приймати тривалий час, тому що дози діючої речовини, котрі ми отримуємо з такими напоями чи настоянками, відносно невеликі. Знову ж таки, повторюю, що ми зараз говоримо про продукти, які, крім того, що мають цілющі властивостей, приємні на смак. А якщо вам це смакує, то які можуть бути обмеження в часі? Хочете отримувати задоволення цілий сезон? То хто боронить? Як на мене, і це перевірено десятиліттями моєї практики, в середньому такий курс лікування фітокомплексом, чи одним фітопрепаратом, має тривати щонайменше місяць. Потім можна зробити перерву, щоби повторити. Можливо, й не один раз. Щодо запропонованого вами приємного на смак вітамінного напою, то він, на мою думку, спроможний чудово замінити непотрібні штучні, хімічні, напої, які, я вважаю, аж ніяк не є корисними для організму у будь-який час.

– А чому, все ж таки, імбирний корінь не пасує до літа?

– ​Тому що має подразнювальні властивості, себто – зігріває. Але, як на мене, це індивідуальне сприйняття кожною людиною певного продукту. Тому я завжди й кажу всім своїм пацієнтам, що потрібно навчитися слухати себе. Отже, якщо певний продукт чи напій спричинює неприємні відчуття, треба подумати, чи потрібно його вживати!

А тепер, власне, про рецептуру (пропорції) і процес приготування корисного пиття. Нагадую, що базова речовина для мого «живильного» напою – імбирний корінь, який, як і часник, помічний у боротьбі зі шкідливими мікроорганізмами (така собі протиотрута), також має потогінну та відхаркувальну дію і навіть втамовує біль.

Отже, імбир дрібнимо на грубій тертці з розрахунку 1 столова ложка на літр води. І не більше! Додаємо 1 чайну ложку кориці і 2 – 3 цвяшки гвоздики. Заливаємо літром окропу. Щільно накриваємо, і хай вистигає.

Як вистигло, через ситечко проціджуємо і додаємо 2 столові ложки (без чуба) меду і сік 1 лимона. Перемішуємо. Накриваємо кришкою і ставимо до холодильника.

Оце і все. Пиття готове до споживання – принаймні тричі на день, по півсклянки, перед прийомом їжі.

Робіть, куштуйте, насолоджуйтеся.

А головне – будьте мені здорові!

Тетяна Козирєва 

Джерело: ZIK