Що має бути на Різдвяному столі : 12 символічних страв

6 Січня 2017 13:12
starylev.com.uа

starylev.com

Різдво – головне християнське свято. На столі обов’язково має бути кутя та 11 пісних страв. Їх готують без м’яса, молока, яєць і жиру. Тільки на олії.

На Різдво готують голубці з пшоном, заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат зі свіжої капусти, тушковану капусту з грибами, вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком і грушами, грибну та рибну юшки, смажать гриби з цибулею та варять картоплю.

Щойно на небі з’являється перша зірка, вся родина сідає за стіл. Його називають «Багата кутя» завдяки 12 різноманітним пісним стравам.

Кутю потрібно їсти першою. Кожен присутній за святковим столом має скуштувати хоча б ложку куті. Її готують із пшениці, рідше – з перлової крупи чи рису.

Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухла. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у ступці мак, розмочені родзинки і курагу, мелені горіхи. Докладають мед і перемішують.

Також обов’язкова страва різдвяного вечора – риба. Її цілою запікають у духовці. Жодне Різдво не обходиться без узвару. Його готують із сухофруктів і різних ягід. Також символами свята є пряники та пироги.

Усі страви символізують 12 апостолів.

1. Кутя – варена пшениця з медом і маком, є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина святої вечері. Мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.

2. Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти і одночасно міцності, єдності навколо однієї твердої основи.

4. Борщ – символ перемоги добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув з родинного будинку або християнського суспільства. Різдвяний борщ заквашують попередньо приготованим квасом з буряків, тому він темно-червоного кольору. Він символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові, символ Святого Духа, краси і сили, отриманих від Творця.

6. Риба – у ранньому християнстві її прийняли як символ Христа багато отців церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ИХТИОС – ім’я Ісуса читається як «риба». Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть «ловцями людей».

7. Вареники – символізують достаток. Місце людини Господь призначив у Царстві Божому, де вона відчуває себе добре «як вареник у маслі».

8. Млинці – своєрідний символ сонця. Новим сонцем для християн став Ісус Христос.

9. Каша – символізує продовження роду. Це – Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса. Каша – символ загального союзу людей завдяки освяченню людського роду, яке прийшло через втілення Сина Божого.

10. Пиріжки (коржі) – символ здоров’я і щастя, які людина зможе отримати постійно спілкуючись з новонародженим Ісусом.

11. Компот (узвар, вода) – представляє життя, яка надається кожній людині. Свята вода – символ очищення тіла і душі.

12. Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса, і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до солодкого, повноцінного, вічного життя.

 

Джерело: tvoemisto.tv