У Львові відбулась міжнародна Вайглівська конференція

5 Жовтня 2017 00:09

Щоб нагадати, де працював відомий вчений , та повернути його ім’я в українську науку, міжнародна конференція, яка має ім’я рятівника від тифу, пройшла у Львові.

Мабуть, не усі львів’яни знають, що у приміщенні біологічного факультету Львівського національного університету вчився та працював Вайгль, біолог, який не лише винайшов вакцину від страшної хвороби 20 століття – тифу, а й був номінований на Нобелівську премію.

«На нашому факультеті Вайгль був у різних іпостасях. Спочатку, після закінчення навчання, він був асистентом кафедри зоології, а пізніше став доцентом кафедри гістології та ембріології», – розповідає завідувач кафедрм мікробіології ЛНУ імені І. Франка Світлана Гнатуш.

А з початком Першої світової війни науковець, працюючи військовим лікарем, зіштовхнувся з епідемією висипного тифу. І вже за чотири роки винайшов вакцину, яку вперше випробував на собі.

«Він за своє життя зустрів дві світові війни та побачив багато людського горя. Вайгль своїм винаходом допоміг багатьом людям», – каже студент біологічного факультету Тихон Орлов.

Аби нагадати, звідки походить винахідник вакцини від тифу та повернути його ім`я в українську науку, міжнародна Вайглівська конференція дісталася Львова – батьківщини вченого. До Франкового вишу з`їхалися 130 вчених з одинадцяти країн світу.

«Кожні вісім місяців у світі з’являються нові хвороби, яких раніше ніколи не було. Ми бачимо спалахи еболи та інших інфекцій від вкрай небезпечних організмів», – зауважив академік-секретар Національної академії наук Сергій Комісаренко.

На таких зустрічах науковці спільно шукають шляхи винайдення вакцини від важких недуг.

Джерело: ZIK