У Львові триває добір студентів для участі в програмі про складні теми минулого та їх сучасне осмислення

24 Вересня 2017 22:09

Освітня програма для студентів розроблена і буде проводиться в рамках виставки Центру міської історії (не)означені. Виставка має справу з візуальними джерелами, художніми та історичними рефлексіями щодо масових вбивств під час нацистського та сталіністського режимів, погромів, етнічних чисток, та інших актів насилля, які привели до винищення людей та цілих спільнот у 30-40 роках ХХ століття на території сучасної України. Вона стане основою і відправним пунктом для освітньої програми про дослідження тем масового насилля в історії та дискусії щодо проговорення та осмислення болючих питань минулого сьогодні.

Ми запрошуємо студентів старших курсів до участі в програмі для того, щоб разом з експертами та експерками опрацьовувати різні формати та способи розмови про складне минуле. Впродовж двох місяців спеціалісти(ки) з історії, культурології, антропології, візуальних студій, історії мистецтва та психології провадитимуть семінарські заняття, на яких спільно зі студентами обговорюватимуть і практикуватимуть різні підходи у дослідженні, описі та осмисленні подій 30-40 років ХХ століття, а також різні можливості виходу в публічне поле для широкого проговорення “незручних” та болючих історичних тем. Такий інтердисциплінарний підхід програми дасть можливість студентам отримати нові знання та ознайомитися з інструментами різних гуманітарних, соціальних, мистецьких, медичних напрямків для власних досліджень, проектів та рефлексій над складними темами минулого.

До участі запрошуються студенти старших курсів (3-5 рік навчання). Особливо заохочуємо студентів таких напрямків, як: історія, культурологія, антропологія, журналістика, соціологія, правознавство, політологія, філософія, мистецькі студії, психологія, психотерапія, педагогіка, семестрові, бакалаврські чи магістерські роботи яких релевантні до теми програми.

Подача заявок: до 27 вересня 2017 року
Тривалість програми: 2 жовтня – 30 листопада
Місце: Центр міської історії, бібліотека
Робоча мова: українська (два семінари – англійською мовою)

Фокуси програми
робота з різними типами джерел
аналіз текстів та візуальних матеріалів
обговорення різних підходів та методологій роботи з темами, пов’язаними з масовим насильством, на прикладах конкретних кейсів, з якими працюють дослідники гуманітарних, мистецьких, соціальних, медичних напрямків
пошук різних публічних форматів та способів розмови про злочини минулого та їх осмислення
обговорення небезпек маніпуляції, інструменталізації та ідеологізації минулого
Форма занять
Програма поєднає у собі семінар і воркшоп, включає аналіз текстів (читанки), візуальних матеріалів та групову роботу і дискусії. Запланована робота студентів(ок) над власними проектами (письмовими або візуальними), які вони запропонують під час семінару на основі власних досліджень, які проводять в рамках університетського навчання, або нових ідей, які виникнуть у них під час роботи на семінарах. Програма передбачає обговорення проектів учасників(иць), обмін думками та консультування і супровід експертів(ок) протягом всієї програми.

Результат програми
Групові чи індивідуальні проекти студентів у формі есею, статті, рецензії. мистецького проекту тощо. Заохочується групова робота представників(иць) різних напрямків над спільних проектом з залученням інтердисциплінарних підходів та нових бачень теми програми.

Викладачі
Малґожата Радкєвіч (професорка Інституту аудіо-візуальних мистецтв Яґеллонського університету)
Василь Расевич (кандидат історичних наук, Центр міської історії)
Софія Дяк (Ph.D, історикиня, Центр міської історії)
Джон-Пол Химка (професор-емерит факультету історії і класичної філології Альбертського університету (Едмонтон).
Андрій Усач (історик, аспірант Українського Католицького Університету, Львів)
Богдан Шумилович (історик, керівник “Міського медаархіву”, Центр міської історії)
Лізавета Герман (кандидатка мистецтвознавства, незалежна кураторка)
Роман Кечур (доцент кафедри психіатрії та психотерапії факультету Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького)
Ірина Старовойт (літературознавка, доцентка кафедри культурології УКУ)
Нікіта Кадан (художник, графік, автор об’єктів та інсталяцій)
Ірина Склокіна (кандидатка історичних наук, Центр міської історії)

Консультанти
Ірина Склокіна, Богдан Шумилович, Софія Дяк, Андрій Усач

Участь у програмі передбачає:
опрацьовання текстів читанок та інших матеріалів, надісланих заздалегідь
активна участь в дискусіях під час занять
розробка та обговорення індивідуальних чи колективних проектів

Учасники повинні володіти англійською на рівні читання текстів та розмови (на двох семінарах).
Заявка на участь в програмі повинна містити:

резюме (CV)
мотиваційний лист (не більше 3000 знаків про те, чому ви хочете взяти участь у програмі, і чому ця тема важлива чи цікава для Вас)
Програма (в процесі формування)

Заявки просимо подавати до 27 вересня 2017 року на адресу координаторки програми Христини Бойко kh.boyko@lvivcenter.org

Джерело: Prostir.museum