Напевно, ви неодноразово чули про те, що маргарин шкідливий для здоров’я, бо містить транс-жири. Що ж це таке і чому воно небезпечне?
Маргарин виготовляють із найдешевшого рослинного жиру шляхом так званої гідрогенізації, щоб отримати в 10 разів дешевший замінник вершкового масла. Під час цієї реакції ненасичений жир рослинного походження, який має рідку консистенцію, роблять насиченим і твердим.
У результаті отримуємо неправильну, перекручену молекулу, якої у природі не існує. Наш організм натомість використовує ці молекули, як звичайні жирні кислоти для потреб, на які вони зазвичай необхідні: синтез гормонів, творення оболонок клітин, енергоресурси.
Як наслідок, маємо ризики утворення ракових клітин та порушення багатьох важливих процесів в організмі.
Тому завжди читайте склад продуктів, які купуєте і уникайте тих, що містять маргарин.
Найчастіше транс-жири додають у випічку, печиво, вафлі, цукерки, морозиво, шоколадні пасти, солодкі сирки, крекери і т.д.
Виробники також можуть завуалювати транс-жир, зазначивши в складі рослинний жир або гідрогенізований жир. Якщо продукт має тверду консистенцію і в його складі є рослинний жир – це, скоріше за все, маргарин, тобто транс-жир. Не дозволяйте ввести себе у оману. Якщо у складі є пальмова олія – не купуйте!
Водночас в олії транс-жирів немає. Не важливо, рафінована вона чи ні. Навіть під час смаження ніякі транс-жири не виділяються. Але калорійність вашої смаженої страви буде вищою.
Нема транс-жирів і в картоплі-фрі. Її смажать на найдешевшому рослинному жирі – кукурудзяній олії. Але в ній і без того, повірте, корисного мало.
Майонез із магазину теж не завжди містить транс-жир. Однак якщо він густої консистенції, скоріше за все, маргарину туди точно додали.
Любіть своє тіло і будьте відповідальними перед самим собою. Бо наше здоров’я насамперед у наших руках.
Уляна Депутович