Молодий митець зі Львова Петро Грицюк отримав премію Криволапа

22 Червня 2017 10:13

archive.vezha.org

Метал для шестикурсника Львівської академії мистецтв Петра Грицюка ― вже рідний матеріал. Бо до цього виходець з Франківщини опановував його і у Косівському училищі декоративного та прикладного мистецтва. Робив люльки, різноманітні бра, столики, а тепер віддався експериментам. Працює зі зварювальними апаратами, «болгаркою», кує метал.

Такі проби різноманітних технік, каже Петро, дозволяють йому придумувати щось нове.

Так місяць тому робота під назвою «Марафон» з майже кілометра дроту принесла хлопцю визнання. Серед 120 осіб він взяв премію Анатолія Криволапа за скульптуру. Послання роботи ― у кожного своя стежка і своя мета.

«Бігти, спішити, обганяти інших людей, щоб чогось добитися. Треба бути одним з перших, бути кращим. Кожен біжить до своєї мети. В кожного вона різна. Хтось бачить у фіналі свого марафону, до прикладу, якийсь кубок, хтось біжить до грошей… А для когось там жінка. Бо хтось конкурує зі своїми сусідами, біжучи до дівчини», ― пояснив молодий митець Петро Грицюк.

В нагороду Петро отримає дві тисячі доларів, за які подорожуватиме музеями Європи. Хоча й сам вже має що показати.

Нещодавно на своїй виставці у галереї Академії мистецтв поклав на підлогу зали масштабного металевого «Пропащого», набитого алкогольним сміттям, яке його знищує. Автор символічно створив його із залишків металу, дротів, бляшанок, які валялись по всьому місті.

Робота “Пропащий”, метал, 2016. Фото lnam.edu.u

А зараз готує новий експеримент, дипломну роботу: великий шмат металу зависає в повітрі за допомогою магнітів. Так чоловік експериментує з гравітацією.

А ще хлопець малює олією, тушшю, вугіллям. Робить сучасну біжутерію, поєднуючи метал і скло. Однак найбільше його бажання ― творити вражаючі інсталяції: «Хочеться великих досягнень, але для того потрібно ще трішки попрацювати!».

Джерело: Zaxid.net