Непрозорий енергоринок України, або Перехресні маніпуляції

28 Березня 2017 06:06

 У світі спостерігають посилення тенденції переходу до застосування джерел відновлювальної енергетики з двох причин: енергія вітру, сонця і води є екологічно чистою, а також, завдяки технічному прогресу, значно дешевшою від генерації викопної енергетики. Тільки в Україні кілька чиновників із НКРЕКП та горстка зацікавленого істеблішменту здатні перевернути світову тенденцію догори дриґом.

Марош Шефчович, заступник голови Європейської комісії та європейський комісар із питань міжінституційних відносин й адміністрації, надіслав Президентові України дружнього листа. Він пише: «Дорогий Петре, Європейський Союз рішуче підтримує зусилля України з реформування енергетичних ринків, у тому числі й зміцнення незалежності та авторитету Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Тому ми дуже вітали ухвалення Закону «Про енергетичний регулятор», який став би підставою, що дозволить ЄС надати Україні ще 600 млн євро макрофінансової допомоги.

Однак нещодавні суперечливі рішення енергетичного регулятора – щодо методологій встановлення ціни на вугілля та розрахунку оплати за приєднання до електромережі – свідчать про те, яке велике значення має не тільки незалежність, а й професіоналізм і довіра до енергетичного регулятора для залучення в Україну таких нагально потрібних інвестицій в її економіку».

Марош Шефчович делікатно натякнув Президентові України, що в ЄС перебувають у глибоких роздумах, шукають відповідь на запитання: чиновники НКРЕКП некомпетентні чи корумповані?

У лютому 2017 року Лев Підлісецький, народний депутат партії «Самопоміч», у зв’язку зі скандальними рішеннями НКРЕКП щодо цінової формули «Роттердам плюс» та нової методології приєднань до електричних мереж, повідомив про призупинення підготовки до другого читання законопроекту про ринок електроенергії до моменту ротації членів НКРЕКП.

На інформаційний запит до Ігоря Насалика, міністра енергетики та вугільної промисловості, з проханням повідомити про цьогорічну собівартість електроенергії (1 кВт/год) за напрямками її вироблення (генерації), про середню собівартість електроенергії (1 кВт/год) на ринку України, а також найбільш перспективний для України напрям розвитку відновлювальної енергетики (гідро, сонячна, вітрова) його прес-служба надіслала відповідь, яку варто долучити до хрестоматійних прикладів «Як відкараскатися від журналістів».

По-перше, інформаційний запит стосувався собівартості електроенергії не за минулі роки, а за цей рік, на підставі якої з березня 2017-го підняли тарифи для населення. Тобто, якими технічними показниками в уряді Володимира Гройсмана послуговувалися, коли вирішили, що 1 кВт електроенергії буде коштувати 1 грн 68 копійок?

По-друге, було запитання: який вид відновлювальної енергетики найбільш перспективний для кліматичних умов України – гідро, сонячна, вітрова?

Є країни з великим запасом водяних ресурсів і слабкою повторювальністю вітрових напрямків (роза вітрів), де раціонально розвивати гідрогенеруючу енергетику. Є держави з коротким світловим днем і сильними вітрами, там доцільно інвестувати у вітрову енергетику. А є пустелі, де немає води, рідко бувають вітри, тільки пражить сонце. Зазначене інформаційне питання – елементарна фізика зі шкільної програми.

Із відповіді Міненерговугілля, яку готували 17 днів, можна зробити висновок, що в міністра Ігоря Насалика вирішили впродовж 2015 – 2035 років розвивати всі види відновлювальної енергетики скопом, а далі вже буде видно, яка програма виявиться найпридатнішою. Зокрема, привернуло увагу «унікальне» рішення: «започаткування програм підтримки точкових інвестицій у будівництво нових потужностей: 1,8 ГВт нових потужностей гідроакумулюючих та гідроелектростанцій».

Ще десять років тому міжнародні екологи попереджали про виникнення фактора обміління річок у Європі, а в листопаді 2009 року провели у Відні Міжнародний семінар «Glacier Hazards, Permafrost Hazards and GLOFs in Mountain Areas: Processes, Assessment, Prevention, Mitigation». Кліматичні зміни позначились і на природі України, середньостатистично опадів стає менше, річки міліють, а період потепління триватиме наступні два або три століття. Настає кліматичний цикл зі збільшенням сонячного випромінювання. У Швейцарії, наприклад, де розтануло цілорічне сніжне покриття, знайшли фрагменти давньої римської дороги, яку, вочевидь, прокладали тоді, коли в цій місцевості весь рік сніг не лежав.

Девід Карлсон, директор Всесвітньої програми досліджень клімату, повідомив, що тепер на всій планеті спостерігають значні кліматичні зміни, які виходять за рамки розуміння метеорологів. Зокрема, від початку 2017 року було зафіксовано велику кількість незвичайних погодних явищ – тільки в лютому на території США зареєстрували понад 11 тисяч температурних аномалій. А температура води у Світовому океані зрівнялася зі значеннями, характерними для останнього міжльодовикового періоду – найтеплішого відрізку за останні 800 тисяч років, що вказує на дуже значущий і швидкий характер кліматичних змін.

Утім, не беручи до уваги всесвітньо відому інформацію, у міністерстві Ігоря Насалика вирішили вкладати народні бюджетні кошти в завідомо неперспективний напрям гідроенергетики.

Через місяць і чотири дні, замість передбачених законодавством п’яти, на інформаційний запит (аналогічні питання, як і до міністра Насалика) надійшла відповідь і від НКРЕКП, від Бориса Циганенка. На чотирьох сторінках він написав аж 1529 слів, але так і не повідомив собівартість 1 кВт жодного виду електроенергії. Чиновника, який не вміє (або не хоче) відповісти на прості запитання, на таку відповідальну посаду призначив Президент Петро Порошенко. Як і керівником НКРЕКП – свого рошенівського недотепу.

Борис Циганенко повідомив: «Оптова ринкова ціна формується відповідно до Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 03 березня 2016 року №289, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 23 березня 2016 року за №428/28558 (довідково: оптова ринкова ціна у І кварталі 2017 року становить 160,99 коп. кВт/год. (з ПДВ).

[…]

Тарифи на електроенергію для населення, навіть після їх підвищення у березні 2017 року, відшкодовують 53,2% ринкового рівня тарифу.

[…]

Різниця в тарифах для населення між фіксованими та ринковими рівнями компенсується енергопостачальним компаніям через механізм дотацій за рахунок промисловості, залізничного транспорту, бюджетних організацій та інших споживачів, які сплачують більше за електроенергію майже на 30%. Таким чином, відбувається перехресне субсидіювання населення за рахунок інших споживачів».

Незрозуміло, як у НКРЕКП вираховують середню гуртово-ринкову ціну всієї електроенергії, якщо на інформаційні запити не можуть повідомити собівартості окремих її видів? Не повідомлено і про тарифи, за якими ДП «Енергоринок» скуповує електроенергію в її виробників. А це означає, що енергетичний ринок України є непрозорим, про що й говорить європейський чиновник Марош Шефчович. А згадане «перехресне субсидіювання» більше має ознаки «перехресного маніпулювання».

Не повідомивши ціну собівартості електроенергії, у НКРЕКП, однак, прозоро натякнули, що перспективи зростання тарифів, а відповідно й зубожіння громадян України, є навіть дуже вірогідні. Олігархат, імовірно, зупиниться на вартості орієнтовно 6 грн за 1 кВт/год. А може, й ні.

Борис Циганенко пише: «Тарифи на електроенергію для населення, навіть після їх підвищення у березні 2017 року, відшкодовують 53,2% ринкового рівня тарифу». Отже, візьмімо 1,6 грн теперішньої вартості електроенергії, помножимо її на два, ще раз помножимо мінімум на 100% грабіжницької рентабельності й отримаємо орієнтовні 6 гривень.

Гонтаревсько-порошенківське енергетичне дарування вже взялося маніпулювати українськими й закордонними тарифами. Вочевидь, йому невтямки, що в добу Інтернету будь-які маніпуляції виявити нескладно. Наприклад, «Wien Energie», одна з австрійських провідних енергетичних компаній, на сьогодні інформує своїх клієнтів про відпускну ціну вартості кіловата електроенергії в євроцентах і про доступність чотирьох різних пакетів – безстроковий і три щорічні.

А ще керівник НКРЕКП замовчує рівень життя у країнах, обраних для порівняння. В Україні особа, яка працює за мінімальну «чисту» зарплату, може придбати в місяць 1562 кВт/год. електроенергії, а в Австрії – 11996 кВт/год.

Хоча чиновники й не повідомляють запитувану інформацію, проте з альтернативних джерел удалося дізнатись орієнтовну собівартість електроенергії в Україні за станом на початок 2017 року.

Для України достатньо двох видів генерованої електроенергії – гідро й атомної – для безперебійного функціонування всієї енергетичної системи. Визначимо їхню ринкову ціну за кВт/год.:

  • атомна енергетика: 43 коп. собівартість + 20% рентабельності = 52 коп. (заокруглено);
  • гідроенергетика: 39 коп. собівартість + 20% рентабельності = 47 коп. (заокруглено);
  • 52 + 47 = 99 копійок.

Отже, 1 гривня за 1 кВт електроенергії – це і є ринкова ціна за одиницю електроенергетичної продукції. А все, що понад гривню, – вартість «перехресних маніпуляцій» або «некомпетентності» НКРЕКП, як делікатно Марош Шефчович натякнув Президентові України.

За період із 1 по 20 березня на гуртовому ринку виставили на продаж 7 908 899 МВт/год., з яких для своїх користувачів постачальники закупили 7 390 998 МВт/год., ціна яких за кіловат становила:

  • атомна енергетика – 0,47 грн;
  • гідроенергетика – 0,54 грн;
  • теплогенеруюча енергетика – 1,93 грн;
  • «зеленотарифна» енергетика – 3,97 грн.

Атомна й гідроенергетика вкладаються у ринкову ціну: 0,47 грн + 0,54 грн = 101 копійка. А решта видів енергетики не витримують ринкової конкуренції. Отож, є таке припущення аналітиків, у НКРЕКП вирішили, що громадяни, сплачуючи додаткові 60 копійок, будуть дофінансовувати неконкурентну енергопродукцію, як і продукцію вугільних шахт, яку використовують для генерації електричної енергії. А впливати на рішення НКРЕКП буде Борис Циганенко. Принаймні аналітики і раніше звільнені представники НКРЕКП стверджують, що колишній директор Київських кабельних мереж АК буде найперше відстоювати комерційні інтереси Ріната Ахметова.

Нажитися на громадянах України має бажання і навколопрезидентське оточення, і позапрезидентське оточення, і навіть закордонні комбінатори. Мова про так званий «зелений тариф», про нюанси ціноутворення якого детально розповіла Тетяна Чорновол. Народна депутатка пише: «Якщо до ухвалення закону 2010 Клюєв отримував 46 євроцентів за кіловат, то після 18 місяців – 24-26 євроцентів, а з 1 січня 2017 року «Енергоринок» буде змушений йому платити більше ніж 50 євроцентів. Ось така реформа!».

У січні 2015 року влада Об’єднаних Арабських Еміратів підписала 25-річний контракт на купівлю сонячної електроенергії за фіксованою ціною $0,0584 за кВт/год. На той момент це була найнижча вартість у світі.

А вже влітку 2015 року міська адміністрація міста Остін (штат Техас) отримала пропозиції будівництва сонячних станцій потужністю 1300 МВт із тарифом на електроенергію $0,04 за кВт/год. (зі субсидіями). Незабаром стало відомо, що енергетична компанія «NV Energy» отримала можливість купувати електроенергію за $0,0387 кВт/год. від 100-мегаватної станції «First Solar».

У квітні 2016 року компанія «Enel Green» уклала контракти за ціною $0,036 кВт/год. у Мексиці та $0,03 кВт/год. у Марокко.

Й ось настав травень 2016 року. Управління електро- і водопостачання Дубая (DEWA) оприлюднило тендерні пропозиції будівництва третьої черги сонячної електростанції Мохаммеда бін Рашид аль-Мактума потужністю 800 МВт. Після відкриття п’яти конвертів із пропозиціями від іноземних організацій з’ясували, що мінімальна ціна постачання сонячної електроенергії становила за 1 кВт/год. усього $2,99 цента.

Для порівняння, у США сонячні електростанції промислового масштабу постачають електроенергію за середньостатистичною ціною $5 центів за кВт/год., користуючись державними субсидіями і податковими пільгами. А в Дубаї – жодних субсидій і пільг. При цьому компанія, яка запропонувала тариф $2,99 цента, працюватиме собі у прибуток.

Тим часом в Україні НКРЕКП ввела в дію нові «зелені тарифи» для приватних домогосподарств, які виробляють електрику з енергії сонячного випромінювання посередництвом об’єктів електроенергетики, вмонтованих (встановлених) на дахах або фасадах приватних домогосподарств (будинків, будівель чи споруд), величина встановленої потужності яких не перевищує 30 кВт. Очевидно, цей розкішний «бенкет» для окремих осіб оплатять із народного державного бюджету.

Чому в Україні, де рівень життя значно нижчий від згаданих країн, на сонячну безкоштовну енергію такі грабіжницькі ціни за її генерацію? На це запитання є хіба що одна логічна відповідь: Україна – це прохідний двір для доморощених і заїжджих комбінаторів. В ОАЕ натомість громадяни самі в себе та своєї країни не крадуть – їм Аллах заборонив. У цивілізованому світі – правова система.

 

Джерело: leopolis.news