Львів’ян запрошують на зустріч з уповноваженою з прав людини Відня

20 Лютого 2020 19:44
Львів’ян запрошують на зустріч з уповноваженою з прав людини Відня
Фото: ілюстративне

У вівторок, 3 березня, у Львові відбудеться відкрита зустріч з уповноваженою з прав людини міста Відня Шамс Асаді.

Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

Австрійська чиновниця прибуває до Львова, щоб долучитися до проєкту «Lviv: Becoming a Human Rights City». Під час відкритої зустрічі Шамс Асаді прочитає лекцію «Відень – місто прав людини. Чому це добре для всієї громади?» Подія відбудеться в конференц-залі на вул. Академіка Богомольця, 6. Початок – о 18:30. Вхід вільний для всіх охочих.

Під час своєї лекції Шамс Асаді розкаже, як змінився Відень і люди, які у ньому живуть, за 5 років існування у форматі Human Rights City. Особливий наголос уповноважена з прав людини зробить на тому, як вдалося налагодити ефективний і тривалий діалог між місцевими політиками і громадянським суспільством.

Human Rights Cities – це міжнародна мережа міст, які у своїх політиках та процедурах керуються цінностями прав людини, звертаючи виняткову увагу на розвиток культури різноманіття, інклюзивності і рівності. Основна мета HRC – розвинути мережу однодумців, які втілюють реальні зміни і діляться власним досвідом «перетворення на місто прав людини», суттєво збільшити кількість таких міст у Європі. Мережа HRC вважає роль міст у захисті, просуванні та реалізації прав людини життєво важливою.

Подію організовує Освітній центр з прав людини у Львові у партнерстві з Львівською міською радою та за підтримки посольства Королівства Нідерландів у Києві.

Громадська організація «Освітній центр з прав людини у Львові» створена активістами та активістками, для яких тривалий досвід роботи у сфері прав людини є не лише професійною історією, але й наслідком усвідомленого сповідування цінностей рівності та інклюзії. Ми переконані, найкращий спосіб пояснювати універсальні, європейські цінності широкому загалові — робити це через публічну освіту.
Відтак, місія організації полягає в увиразнюванні та систематичному утвердженні цінностей прав людини, рівності та інклюзії через спілкування, мистецтво та освіту. Ми працюємо для того, щоб Львів став містом рівності, де створено умови для захисту від дискримінації, а свідома повсякчасна реалізація власних прав є суспільною нормою.
Виходячи з цього, найважливішими цінностями організації є Людина, Інклюзія, Рівність, Освіта.
Людина, особистість, на нашу думку, має стати найвищою цінністю у державі. Гармонійний розвиток, свобода самовираження, рівні можливості і дієві соціальні ліфти, безпека і високі соціальні стандарти мають стати пріоритетами при прийнятті будь-яких рішень як на загальнодержавному рівні, так і на рівні локальному.
Інклюзія як повага до честі і гідності кожного і кожної, на наше переконання, є найкращим способом розбудови відкритого суспільства, де в однаковій мірі забезпечено можливість якісної реалізації інтересів кожної групи. Інклюзія як визначальна цінність при прийнятті рішень на усіх рівнях, від проектування громадських просторів до написання шкільних підручників, є також своєрідною платформою для якісного діалогу, примирення, співпраці і співтворення.
Рівність як цінність і як філософія у нашому розумінні означає рівні можливості розвитку для усіх, а також рівну відповідальність кожного і кожної перед законом. Рівність не означає однаковість, а навпаки — рівність означає різність, тобто можливість бути собою, право на вільний вибір, якщо це не веде до поширення насильства, дискримінації, конфліктів на ґрунті ворожнечі.
Освіта як один зі способів роботи «Освітнього центру з прав людини у Львові» розуміється його учасниками й учасницями як поширення перевірених, верифікованих знань, залучення найкращих, авторитетних експертів та експерток. Освіта у сфері прав людини, рівності та інклюзії є дієвим шляхом для віднаходження компромісів, розбудови відкритого суспільства, розвитку кожної особистості.
У своїй діяльності «Освітній центр з прав людини у Львові» керується такими принципами, як відповідальність перед суспільством, стратегічність та ефективне управління, компетентність та верифіковані знання, доступність та зрозумілість. Важливим принципом діяльності Центру є також self-care — усвідомлення того, що якісна робота народжується з якісного відпочинку і турботи про себе, що організація зростає і розвивається лише тоді, коли за горизонтом щоденних справ має можливість тримати в полі зору big picture, переоцінити зроблене, спланувати майбутнє. Ми залишаємо за собою право призупинитися — лише для того, щоб завтра працювати активніше та ефективніше.
Джерело: leopolis.news