Львівщина: кава, гірські шпилі та безоплатна правова допомога

9 Жовтня 2019 06:55

LvivХто коли-небудь бував на Львівщині, той мав змогу переконатись, що це найбільший туристично-відпочинковий регіон Західної України. Територія живописних ландшафтів, духовної культури та історичних традицій. Безоплатна правова допомога в області має низку особливостей: це і прикордонна зона з двома прикордонними загонами, це і гірські райони, які вимагають особливої уваги, і шахтарський регіон зі своєю специфікою.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області був створений у 2013 році. Зараз в області функціонує п’ять місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Львівський, Буський, Стрийський, Самбірський та Червоноградський. Описуючи Львівщину, не можна оминути її колоритні містечка та села зі збереженими давніми галицькими традиціями. До складу місцевих центрів області увійшли 22 бюро правової допомоги. Всі вони доволі різні, як за специфікою, так і розташуванням. Найбільше – 7 бюро правової допомоги – є у структурі Стрийського місцевого центру з надання БВПД.

08.10Lv 2

Здавалось би цифри – суха статистика. Однак, за кожним зверненням до системи БПД – доля людини, яка домагається справедливості. Від початку створення Регіонального центру надано понад 22 тис. доручень адвокатам для надання захисту у кримінальному процесі. За цей час зафіксовано понад 9,7 тис. випадків надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних, адміністративних справах.

За весь період існування місцевих центрів на Львівщині за правовими консультаціями та роз’ясненнями звернулись понад 83 тис. мешканців регіону. Серед них левова частка припадає на малозабезпечених осіб. Багато також звернень від учасників бойових дій – понад 2,7 тис.

«Час створення місцевих центрів збігся з непростим періодом війни на сході країни. Тож чимало представників АТО звертались у центри з цивільними питаннями, зокрема оформлення земельної ділянки, спадкування нерухомості», – розповідає директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин.

08.10Lv 3

Одним з найбільш показових успішних кейсів стала справа визнання учасника Революції Гідності безвісно зниклим. Про визнання сина безвісти відсутнім до Самбірського місцевого центру з надання БВПД звернулася його мати. Справа непроста. Але для його матері встановлення цього статусу було важливим.

Якщо згадати про найбільш резонансну кримінальну справу, то це визнання невинуватими трьох людей, які шість років сиділи у слідчому ізоляторі. Адвокати, які співпрацюють з системою БПД, Ростислав Доль, Роман Бенцарук та Олег Волкун домоглися справедливості, незважаючи на давність та юридичні тонкощі цієї справи. «Троє львів’ян шість років відсиділи у СІЗО і почули в залі суду, що невинні», – писали регіональні та центральні ЗМІ.

08.10Lv 1

Сімейні спори – досить поширена категорія питань, з якими мешканці Львівщини звертаються до центрів з надання БВПД. Львівський місцевий центр з надання БВПД спеціалізується на комплексній допомозі у галузі сімейного права. Також Львівський центр започаткував такий візуальний механізм проведення правопросвітницьких заходів, як показ документальних фільмів про права людини. І минулоріч отримав нагороду за кращий Кіноклуб з прав людини від Міжнародного фестивалю документальних фільмів Docudays.UA.

08.10Lv 5

Взагалі, в регіоні проходить багато заходів всеукраїнського масштабу. Наприклад, у Львівській книгарні «Є» відбулася презентація унікальної літературно-юридичної збірки «ПРОти НАСильства», яка вміщує літературні, юридичні та психологічні тексти на тему домашнього насильства. Її автори – відомі українські письменниці, психологи та адвокати, серед яких Лариса Денисенко, Галина Федькович, Марта Чумало, Галина Вдовиченко, Маріанна Кіяновська та інші. Модерувала презентацію комунікаторка Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Уляна Мацько.

Красу області підкреслює Львів – місто з багатовіковою історією та безліччю легенд. Це місто кави, шоколаду, дощу та левів. Чи знаєте ви, що за кількістю левових зображень місто гідне книги рекордів Гіннеса? Підраховано понад 4 тисячі зображень цих тварин.

08.10Lv 4