Історія ЗУНР потребує дослідження.

18 Вересня 2018 11:43

Фото: lvivrada.gov.ua

На засіданні депутатської комісії законності, депутатської етики та свободи слова ЛМР розглянули Проект ухвали «Про затвердження програми преміювання авторів кращих проектів в галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР на 2018-2019 років».

Про це повідомили на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, де також розповіли: «Метою програми преміювання авторів кращих проектів у галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР на 2018-2019 роки є популяризація науково-дослідної та просвітницької діяльності у Львові, розвиток наукового потенціалу міста, привернення уваги до творення української державності через дослідження та висвітлення історії подій Листопадового Чину, утворення ЗУНР та суміжних подій періоду 1918-1923 років. Як розповів депутат Львівської міської ради, ініціатор ухвали «Про затвердження програми відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР» Олег Сорочкін, програма святкувань передбачає різні заходи: лекції, облаштування місць пам’яті, зокрема, зведення пам’ятника і наукові дослідження на тематику ЗУНР».

Олег Сорочкін доповнив: «Ця програма передбачає стимулювання наукових досліджень на тему ЗУНР, зокрема пропонується надати десять премій по 25 тисяч історикам, дослідникам цієї важливої теми. В Радянські часи тема ЗУНР всіляко замовчувалась, але тепер маємо можливість детально вивчити білі сторінки нашої історії. Я знаю, що деякі науковці вже зараз проводять лекції, зокрема, минулого вівторка історик, доцент «Львівської політехніки» Іван Хома проводив лекцію в Урбан-бібліотеці, на тему ЗУНР, де було багато молоді, яка цікавилась цими подіями. Тож ця тема є вкрай важливою для розуміння власної історії та місця подій столітньої давнини для нас».

На думку голови комісії Юлії Гвоздович, цією програмою пропонується цікавий підхід відзначення 100-річчя ЗУНРу та відзначення боїв 1 листопада 1918 року. Депутат також зазначила: «Зокрема, важливо, аби мешканці, науковці, громадськість знали, що такий конкурс буде відбуватись. Адже будуть проведені не лише розважальні заходи, а й наукові дослідження, щоб львів’яни пам’ятали про героїзм ЗУНР, а також могли ще більше поглибити свої знання, підійти з цікавих сторін до дослідження цього питання».

На інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, де також розповіли також: «Як йдеться в ухвалі, програма преміювання авторів кращих проектів в галузі висвітлення історії подій Листопадового Чину та періоду ЗУНР на 2018-2019 років спрямована на відзначення одноразовими грошовими винагородами кращих дослідників історії державотворення Західно-Української Народної Республіки 1918-1919 років, які використовують нові дослідницькі методології та застосовують міждисциплінарні підходи (наприклад, політичні та військові аспекти, культура, побут, гендерні питання, комунікація, міський простір, міжетнічні стосунки, міжнародні контексти). Програмою передбачено надання 10 премій по 25 тисяч гривень».

«Прийом документів для участі у Програмі проводиться у місячний термін з дати оголошення конкурсу. До складу конкурсної комісії входять заступник міського голови з питань розвитку, заступник начальника управління – начальник відділу програм та проектів управління культури департаменту розвитку, представник постійної комісії культури молодіжної політики та спорту, п’ять представників громадськості – авторитетних науковців у галузі та за тематикою проектів, які виносяться на розгляд конкурсної комісії. Комісію очолює голова конкурсної комісії – заступник міського голови з питань розвитку», – йдеться у програмі.

«25 січня 2018 року на сесії ЛМР було прийнято ухвалу «Про затвердження Програми відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР», яка передбачає ряд заходів. У межах програми будуть реалізовані реставрація історичних об’єктів, пам’ятних місць, будівель та приміщень, пов’язаних із подіями ЗУНР.; встановлення ознакування на визначених пам’ятках архітектури; вшанування пам’яті військових періоду ЗУНР на цвинтарях Львова через благоустрій територій, відновлення та встановлення пам’ятних плит, знаків тощо», – повідомили також на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

Джерело: DailyLviv