Львів солодкий….

18 Липня 2018 17:48
Наталія Іваницька

Цю львівську пані неможливо уявити без її гастрономічного королівства – кориці, ванілі, цукру, шоколаду, муки, масла, мастики… цей список можна продовжувати нескінченно довго. Адже вона майстер-кондитер та господиня, яка на замовлення клієнтів випікає неймовірно смачні і фантастично  оформлені торти.

У своїй професійній діяльності Наталя Іваницька активно розвивається, адже щороку відвідує по декілька курсів. Вважає, що людина завжди має поглиблювати свої знання та черпати  досвід у найкращих майстрів, зокрема із закордонним досвідом.

Наталія Іваницька
Наталія Іваницька

Тож за її плечима:

  • курси щодо приготування євродесертів та тортів (майстер Олена Чупріна);
  • майстер-клас виготовлення 3D скульптурних тортів (майстер Тетяна Шкода);
  • курси анімаційної і скульптурної ліпки людей і тварин (майстер Наталія Супрун);
  • скульптурні мультиплікаційні інсталяції (майстер Тетяна Шкода);
  • майстер-клас щодо шоколадного оформлення – шоколадні квіти, корпусні цукерки, шоколадний декор (майстер Галина Веруш)
  • майстер-клас із приготування вафельних квітів (майстер Олеся Голумбевська).

Як розпочиналося її кулінарне захоплення і з чого переросло в приватну майстерню солодощів дізнавалися в неї особисто.

– Наталю, чи пам’ятаєте, коли розпочалося ваше залюблення в кулінарію?

– Навіть і не згадаю (усміхається). Здається я завжди щось готувала. З юності пам’ятаю, як часто приходила до подруги в гості, аби разом з нею на важкій металевій вафельниці готувати вафлі із різними начинками. Звісно, тоді ми обпікали всі пальці, поки вдавалося гарно скрутити трубочку, але ж щастя було, коли бачили результати своєї праці. Здається, то було у 5-му класі…

Наталія Іваницька
Наталія Іваницька

– Перші помітні успіхи у кулінарній справі коли відбулися?

– Перший тортик з декором робила в подарунок друзям – для хлопчиків- близнюків на хрещення. Це було в жовтні 2010 року. Мені провела майстер-клас господиня, яка сама вдома пекла. Я хотіла навчитися декорувати тортики для рідних, друзів, щоб робити цікаві подарунки і сюрпризи.

– Як ставилися ваші рідні до ваших захоплень?

– Відверто? Чоловік спочатку не дуже вірив, що з того щось узагалі вийде. А потім щоразу всі захоплювалися черговим тортиком і підтримували мене! Ніхто не сподівався, що технолог-конструктор за професією почне творити такі солодкі дива…

Наталя Іваницька з чоловіком
Наталя Іваницька з чоловіком

– Який досвід для вас є найкориснішим?

– Напевно, це курси. Особливими для мене були курси Тетяни Шкоди – 3D торти в зріст дитини…Тетяна поділилася дуже великим обсягом знань із галузі кондитерства загалом, а вже опісля усім учасникам розповіла таємниці конкретно із своєї «солодкої тематики».

Саме вона навчила мене «керувати кольорами». Тепер я знаю, що маючи лише основні кольори можна створити будь-який відтінок, як в малюванні. Це відкриття було для мене неймовірно цінним досвідом. Адже ці курси дали змогу створювати торти, неначе живі копії тварин і людей.

– Що найважливіше у роботі кулінара?

– Найважливішою є якість продуктів. Виявляється бувають красиві і несмачні торти і десерти… це дуже дивує мене, як взагалі можна таке пропонувати замовнику! Люди питають мене, а тортик смачний? А ми зможемо розрізати вашу мастику? Бо ми були в гостях і торт гарний, але мастику не могли розрізати…і торт несмачний, але гарний. І думають, що це всі торти з мастичним покриттям такі ж несмачні.

Ось тут мені хочеться кричати в усі мікрофони… Люди, мастика має бути смачна, м’яка і нагадувати смак дитинства. Для мене це смак рідкісної в той час, а нині відомої жувальної гумки Дональд! Так, саме такою і є якісна хороша мастика, в якій цукрова пудра, желатин, ну й харчовий барвник…ось і все! Але скільки можливостей вона дає, скільки всього можна зліпити. Тому бажаю вам не втрачати надії – ви обов’язково знайдете свою господиню, яка здивує вас смачною та якісною мастикою!

Вона захищає тортик від обвітрювання. Такий торт сміливо вистоїть все весілля в залі і буде прикрашати ваше свято. А не стоятиме весь весільний день в холодильнику і лише під кінець свята 10 хвилин покрасується перед гостями, поки його розріжуть.

3D торти Наталі Іваницької
3D торти Наталі Іваницької

 – Яким є ваше  творче кредо як кондитера-кулінара?

– Головне кредо для мене – це не заробити один раз на замовлення, а зробити торт неперевершено смачним, щоб людина приходила і хотіла приходити ще і ще раз… і рекомендувала мене друзям. Радію, що мені вдається так робити! (усміхається). Зараз в мене вже дуже багато постійних клієнтів, з якими я багато років. Від весільного тортика ми тримаємо зв’язок до 6-ти років донечки замовників. Тобто це були тортики на уродини, на хрестини, на рочок, два, три… В такі моменти ростуть крила. Ти усвідомлюєш, що займаєшся дійсно своєю справою, яка робить щасливими людей довкола і тебе особисто!

– Світ солодких десертів дуже швидко розвивається. Що зараз є трендовим у цих смаколиках – 3D торти, мусові, капкейки?….

– Все… майже все зараз модно і трендово… як і в одязі. Такий зараз час. Кондитерів у Львові дуже багато, та що там, майже кожна галицька жінка вміє пекти, і робить це дуже вправно. Головне бажання. А от знайти декоратора тортиків важкувато.

На пальцях можна перелічити майстрів, які вміють зліпити красиву фігурку людини чи тварини. Також мало тих, хто вміє зробити 3D торт. Це торт у вигляді машини чи яхти чи навіть тваринки чи людини. І от що приємно, коли більшість кондитерів реально оцінюють свої вміння та усвідомлюють, що не впораються із замовленням, то рекомендують «конкурента». Така історія була зі мною в групі «Страви файних господинь». Було дуже приємно, що кондитери радять кондитерів!

3D торти Наталі Іваницької
3D торти Наталі Іваницької

– Яке замовлення за весь час стало для вас найцікавішим у виконанні?

– Навіть і не знаю. Вони всі цікаві і красиві. Дуже люблю елегантні, стримані тортики. Де квіти природних кольорів, де тваринки схожі на тваринок, де є історія, яку ти показуєш відразу на тортику. До речі тортики виходять схожими на своїх замовників, схожими за характером. Ось в мене нещодавно було два таких тортики, від яких я була в захопленні…і вони підкреслювали особистість іменинників.
Дуже радію, коли мені надсилають фотозвіт із щасливими очима іменинників. До речі, частина моїх клієнтів зголошуються до мене за замовленнями через соціальні мережі. Тож мати свою сторінку в мережі Фейсбук, де можна показати всі свої роботи, почитати відгуки замовників – дуже корисно. Запрошую усіх, кому цікаво познайомитися з моїми солодкими витворами!

– За що замовники готові платити більше – вигляд, смак, новинні технології в оформленні?

– Насамперед за смак. Але в моїх клієнтів щодо смаку питань ніколи не виникає, вони впевнені, що мої десерти смачні. Тож найактуальнішими залишаються дитячі тортики, де потрібна красива фігурка!

– Як ви ставитеся до конкурентів у своїй справі?

– О, конкурентів я дуже люблю, насправді! (усміхається). Не вірите? Дарма! Слабшим допомагаю порадами, декому навіть позичаю інструменти. Себе пам’ятаю на початках. До сильніших тягнуся  сама, бо намагаюся бути кращою.

Наталія Іваницька
Наталія Іваницька

Я перебуваю в колі таких конкурентів, що ми один одного підтримуємо і порадами, і інструментами, і навіть клієнтами ділимось… тобто рекомендуємо один одного, коли не можемо вже взяти замовлення. Людей багато, як і смаків.
Насправді тут немає конкурентів. Кожна людина знаходить господиню за своїм вподобанням. Не правильно говорити, «от в тої пані торт несмачний» – він не смачний до вашого смаку, тому шукайте до свого смаку. Тут як борщ – складники однакові, а страви різні!

Коли мене просять порадити щось до мого смаку, я завжди намагаюсь розпитати, що саме любить людина? Я, наприклад, обожнюю євродесерти, але якщо людина не любить желе, чи мармелад, чи зефір, то тут потрібно обережно радити… От якось так. Не було б конкурентів не було б стимулу бути кращим і я б стояла на місці!

3D торти Наталі Іваницької
3D торти Наталі Іваницької

– З чим можете порівняти кондитерство для себе?

– Десерти – це моє життя! Кулінарія мене заповнює повністю. Коли клієнти радіють, забираючи замовлення – завжди приємні емоції! Тортики замовляють на свята, відтак я завжди у вирі позитивних передчуттів. Інакше не може бути. Я маю вкласти найкращі емоції в роботу, щоб потім замовники мене наповнили позитивом. Ніколи немає часу сумувати!

– Чи був якийсь рецепт який не вдався вам із першого разу – за всю історію вашого навчання?

– Так. Але це навіть не рецепт. Це – шоколад! Я дуже захоплююсь роботами шоколатьє! Проте примхливий шоколад не завжди і не всім підкорюється. Але я не звикла здаватися відразу. Я вперто йду до кінця!

3D торти Наталі Іваницької
3D торти Наталі Іваницької

– Якою бачите свою справу через 2-3 роки?

– На разі про власну кондитерську не думаю. Мене влаштовує маленька майстерня, де я можу творити індивідуальні й особливі десерти.
Як показує практика, ті, хто відкриває кондитерські, чомусь втрачають свою індивідуальність. А мені поки що не хочеться її втрачати. Можливо колись і в мене буде маленька кондитерська, але потрібно подумати, як не втратити там себе…

Розмовляла Леся КІЧУРА
Фото з архіву Наталії Іваницької