Смаколики Львівщини

13 Липня 2018 19:56
Персональний гід Львівщиною: гастромандри Львівськими Карпатами
Фото: ілюстративне

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» запрошуємо поєднати любов до їжі, смак до пригод, відвідавши «смачні» куточки мальовничих Карпат Львівщини.

Чи можливо зробити подорож ще кращою – так, якщо додати дрібку гастрономічної мудрості поколінь, приправити спеціями місцевої кухні, наповнити її смаком локальних продуктів, вироблених дбайливими руками господарів.

Фермерське господарство «Добра корівка»

На фермі розводять кіз альпійської породи та голштинську породу корів. Саме з їхнього молока під керівництвом голландського сировара з 20-річним досвідом, Хуга Ван де Граафа, виготовляють різноманітні сири.

Персональний гід Львівщиною: гастромандри Львівськими Карпатами
Фото: Назар Коровай

А завдяки безконтактному доїнню та професійній технології визрівання уся цінність натурального молока передається сиру і робить його по-домашньому смачним та корисним.

Допитливим відвідувачам пропонують екскурсію у «царство сиру» та можливість познайомитись з цікавим процесом тваринництва на фермі.

Не залишить байдужими дегустація, після якої кожен зможе унікальні делікатеси.

Відкриті для туристів: квітень-жовтень, за попередньої домовленості

Адреса: с. Угерсько, Стрийський район

Тел.: +380676934444 Олег Іваник

Що подивитись?

Село Розгірче відоме ще із 1460 року. Його головною цікавинкою є скельний монастир, що розташований в лісі на околиці села.

Ймовірно, що скелі використовувались ще в язичницькі часи, про що свідчать сліди на скелях, а також виявлене тут землеробське поселення на городищі VIII-VII ст. до н. е.

У товщі основного скельного масиву вибито три печери у два рівні. У верхній печері була монастирська церква, у нижній – житло. З XIV до XIII ст. тут молились і господарювали монахи-василіани.

Фермерське господарство «Петрова пасіка»

Ферма запрошує на екскурсію пасікою, пропонує дегустацію продукції бджільництва, сеанси лікування на вулика-лежаках. Додатково гості можуть відпочити в альтанках та насолодитись риболовлею.

Відкриті для туристів: протягом року, за попередньої домовленості

Адреса: с. Старий Кропивник, Дрогобицький район

Тел.: +380984864114

Що подивитись?

Місто Дрогобич – старовинне місто біля підніжжя Карпат, місто солі, архітектури та гастрономічних цікавинок. Тут є чим насолодитись і кожен знайде як задовільнити свій смак та бажання.

Варто відвідати: Дрогобицьку ратушу, галерею ваг, кафедральний костел св. Варфоломія, віллу Б`янки та церкву св. Юра, яка внесена до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Прогулюючись по місту варто скуштувати «Дрогобицьку каву з сіллю» та пироги Франка.

Місто Трускавець. Цей бальнеологічний курорт є одним із найдавніших в Європі та славиться мінеральними водами з 14 джерел, королевою  яких є «Нафтуся».

Крім неймовірно мальовничої природи Трускавець пропонує своїм гостям відвідати музей М. Біласа, музей курорту Трускавець, кінотеатр, торговий центр, ресторани, кафе та дельфінарій «Оскар».Персональний гід Львівщиною: гастромандри Львівськими Карпатами

Державний історико-культурний заповідник «Тустань». Тустань – наскельне місто-фортеця, унікальна пам’ятка історії та архітектури ІХ-ХVІ століття, аналогів якої немає в Європі. На жаль, дерев`яна фортеця до наших часів не збереглась, проте для того, щоб побачити, як виглядала фортеця в середньовіччя, потрібен лише смартфон.

Львівські програмісти розробили додаток доповненої реальності, який накладає 3D-модель фортеці «Тустань» на скелі.

Фермерське господарство «У родини Комарницьких»

Для своїх гостей ферма проводить дегустацію автентичних продуктів та виготовлення їх в домашніх умовах. Відвідувачам пропонують скуштувати бездріжджовий хліб з борошна грубого помелу, «їдку» бринзу, гуслянку та інші.

Цікавим буде знайомство з твердим сиром «Бойківським», який готується на відкритому вогні. В сільському містечку Бориня, цей продукт виготовляється понад 100 років і його споживачами були мешканці Парижа, Праги, Відня та Галичини, а зберігатись він може десятками років і бути придатним для споживання.

Відкриті для туристів: літній сезон, за попередньої домовленості

Адреса: смт. Бориня, вул. Миколайчука, 54, Турківський район

Тел.: +380974973233

Що подивитись?

Місто Турка – перлина Карпат, що манить до себе неповторними  краєвидами, чистим гірським повітрям та колоритом бойківських традицій. В місті варто оглянути: народний музей «Бойківщина», церкву Успення Пресвятої Богородиці, церкву перенесення мощів св. Миколая, церкву Святого Миколая, костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії.

Село Розлуч – карпатське село, славне своїми глибокими традиціями туристичного руху ще з початку XX ст.

Варто подивитись: витік річки Дністер, церкву Різдва Пресвятої Богородиці, костел св. Франциска Борджія та джерела мінеральних вод «Залізна вода», «Нафтуся», «Содова».

Фермерське господарство «Еко-Газда»

Підприємство виготовляє та реалізовує асортимент молодих розсільних сирів: Сулугуні Домашній, Моцарела, Гуснянський та Рікота. Молоко для продукції закуповується в сімейних господарствах з околиць. Власники «Еко-Газда» прагнуть розвивати культуру споживання натуральних, локальних молочних продуктів.

Відкриті для туристів: квітень-жовтень, за попередньої домовленості

Адреса: с. Нижнє Гусне, Турківський район

Тел.: +380673327237, +380503715916

Що подивитись?

Село Матків. Церква Собору Пресвятої Богородиці – дерев’яна церква, споруджена 1838 р., є видатною пам’яткою бойківської архітектури, що внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Великою цінністю церкви є  її іконостас, вівтар, та розпис стін. Неподалік розташована дерев’яна дзвіниця церкви, збудована 1924р. майстром Михайлом Векличем.

Фермерське господарство «Бескид»

Господарство займається збором та виробництвом трав`яних чаїв. Сировина, що використовується, вирощена на території національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Відвідувачам пропонують ознайомитись з процесом виробництва чаю, отримати професійну консультацію щодо лікарської сировини, продегустувати та придбати трав`яний збір.

Відкриті для туристів: квітень-вересень, субота та неділя, за попередньої домовленості

Адреса: с. Довжки, Сколівський район

Тел.: +380956326164, +380968282676

Що подивитись?

«Сколівські Бескиди» – національний природний парк в Українських Карпатах.

Щедра природа регіону, м’який клімат сформували тут унікальні умови для рослин, а багатство флори та фауни, без сумніву, перетворює цей куточок Карпат в резерват самобутньої природи.

Фермерське господарство «Дві Катерини»

Козяча міні-ферма пропонує різноманітні сири, екскурсії. Якщо Ви шукаєте натуральні фермерські продукти, то саме тут їх можна посмакувати та придбати.

Відкриті для туристів: квітень-січень, за попередньої домовленості

Адреса: с. Тухля, вул. І. Франка, 145, Сколівський район

Тел.: +380967181339

Що подивитись?

Село Тухля. Гірська місцевість навколо села є місцем історичних подій, які описані у повісті І. Франка «Захар Беркут». У селі є криниця Івана Франка, пам’ятник письменнику та його літературному герою – Захару Беркуту, варто відвідати церкву Святого Миколая, розписану Корнилом Устияновичем.

Село Либохора розкинулось в долині річки Цигла, тут збереглись старі  бойківські хати та дерев`яна церква Різдва Христового 1850 р.

Де переночувати?

Агросадиби:

  • Садиба «У Ареф`євих» пропонує комфортні номери, відкритий басейн, два басейни для діток, літню альтанку, шашличну, мангал, екскурсії за домовленістю. Адреса: смт. Славське, вул. Сагайдачного будинок 10 А,
    тел: 0679052163.
  • Садиба «4 Сезони» запропонує гостям котеджі із смерекового бруса виконані в бойківському стилі, чани на травах, сауну, літній басейн, майстер-клас з гончарства, екскурсії по околицях Славське на квадроциклах та катання на конях.

Персональний гід Львівщиною: гастромандри Львівськими Карпатами

Адреса: смт Славське, вул. Шевченка, будинок 105А, тел: 096275-54-04.

Садиба «Ковальська» окрім затишних номерів пропонує літній басейн, сауну на дровах з басейном, майстер-клас з ковальства.

Персональний гід Львівщиною: гастромандри Львівськими Карпатами

Адреса: смт. Славсько, вул. Сагайдачного, 8, тел.: 0979617934.

  • Садиба «У Дем’янів» до послуг гостей пропонує гарні номери, сауну, різноманітні екскурсії. Адреса: м. Сколе, вул. Стрийська, будинок 35 А, тел:0677654906.
  • Бутік-віла Прованс пропонує затишні номери в стилі прованс, сауну, баню, екскурсії за домовленістю. Адреса:  с. Буковинка, тел:
  • Агросадиба Платона Зубрицького запропонує відвідувачам затишні номери в автентичному стилі, власну пасіку, сон на вуликах, свіжий мед та продукти бджільництва, майстер-клас з ткацтва, екскурсії за домовленістю та кінозал. Адреса: с. Буковинка, вул. Ясінь 549 а, тел: 0672442794.

Готелі:

  • Готель-замок «Вежа Ведмежа» по праву вважається перлиною серед українських резорт-готелів. Розташований в серці Карпат — біля с. Волосянка, він дарує своїм гостям комфортабельний і цікавий відпочинок на будь який смак. Адреса: с. Волосянка, Сколівський р-н, тел:+38 (097) 410 5 310.
  • Готельний комплекс «Двір Княжої Корони» розташований в самому серці Карпатських гір, пропонує відвідувачам затишні номери та відпочинок посеред мальовничої природи. Адреса: смт. Славське, вул. Олени Степанівни, 29В.
    тел: +38 (099) 532 1314.
  • База відпочинку «Карпатський замок» приймає своїх гостей в комфортабельних номерах та допоможе провести активне та цікаве дозвілля. Адреса: с. Розлуч, вул. Границя, 303 а, тел: +38(050) 867 53 47.

Що привезти з подорожі?

  • Бойківські сири з екологічно чистого молока
  • Бездріжджовий хліб з борошна грубого помелу
  • Карпатські чаї
  • Дрогобицьку сіль
  • Уславлену Дрогобицьку ковбасу
  • Карпатські грибочки, ягоди по сезону

Як доїхати:

Власним авто: м. Львів – с. Тухля відстань 125 км, приблизний час в дорозі 2 год.

Електричкою з приміського залізничного вокзалу: м. Львів, вул. Городоцька, 112, розклад на сайті: http://poizdato.net/rozklad-poizdiv/lviv–tukhlia/

Джерело: ДИВИСЬ info