Львівська Левандівка – фестиваль Параджанова

20 Червня 2018 14:21

У Львові упродовж 19-24 серпня у культурно-мистецькому центрі «Супутник» та Левандівському парку відбудеться третій міжнародний фестиваль Параджанова.

Про це розповіли сьогодні, 20 червня, під час брифінгу у Львівській міськраді, передає кореспондент «Вголосу».

Упродовж 6-ти днів львів’яни та гості міста матимуть можливість переглянути кінофільми, театральні вистави, візуальні проекти, відвідати музичні виступи, літературні зустрічі, дискусії, майстер-класи для дітей тощо. Організатори очікують на приїзд кінорежисера Романа Балаяна, сценариста та кінокритика Сергія Тримбача та інших видатних діячів.

Куратор мистецького наповнення Наталія Темех зазначила: «Цього року будуть в основному молоді митці. Хочемо показати різні перформанси, також заплановане намалювання муралу на самому «Супутнику», створення мультфільму про Левандівку».

Очільниця офісу «Львів – місто літератури ЮНЕСКО» Богдана Брилинська додала: тема цього фестивалю – «Місце правди». Діятиме, зокрема «вільний мікрофон» і кожен охочий зможе прочитати вірші чи розказати про Левандівку. «Це в цілому відповідає стилю життя Параджанова, який намагався відстоювати правду» – уточнила вона.

А новинкою цьогорічного фестивалю, за словами голови ГО «Молодіжний центр «Нові Орбіти» Михайла Севрука, буде відновлення показів фільмів на плівках. Зокрема, продемонструють «Камінний хрест» та «Білий птах з чорною ознакою». Також у межах фестивалю митці обговорюватимуть тему поетичного кіно.

До слова, формат фестивалю па простір його проведення є знаковими, адже задум почався із вулиці Параджанова – єдиної на той час в Україні і саме на Левандівці, яка з’явилася там ще на початку 90-хх рр.

Джерело: Вголос