Краєзнавча Бібліотека Анатолія Недільського відкрилась на Львівщині

17 Червня 2018 00:13

16 червня у Скнилові відбулася  Подія – не лише для Львівщини, а, певне, й для цілої України.  Унікальна краєзнавча бібліотека Анатолія Недільського гостинно відчинила свої двері для відвідувачів.

У книгозбірні – понад  20 тисяч книг, архіви відомих людей.    Є тут  читальня, літній та зимовий коференц-зали, постійна виставка народних дереворитів, розташована в окремому залі. А крім того, до комплексу належать і два музеї — літературно-краєзнавчий та музей любові — й  кімната для кави, і три кімнати готельного типу, басейн та літня сцена. Для автомобілістів – будь ласка, стоянка.

Тут можна не лише насолоджуватися читанням, спілкуванням у гарному товаристві. Звідси зручно  рушати в подорож:  до Олеська, Підгірців, Золочева, Буська, Унева зовсім недалеко.

Вітати зі втіленням прекрасного проекту подружжя Анатолія та Ольгу Недільських приїхали знані в краю бібліофіли, колекціонери, мовознавці, письменники — Степан Давимука, Богдан Якимович, Василь Куйбіда та багато інших відомих людей Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопілля.

Анатолій Недільський – особистість надзвичайна. Депутат Львівської обласної ради першого демократичного скликання, книголюб, ерудит, колекціонер, власник книгарні «Рідкісна книга», розташованої на вулиці І.Франка у Львові. Чимало українських колекціонерів  за його фаховими порадами формували свої книгозбірні.

Добірку творів красного письменства Галичини кінця ХІХ-початку ХХ століть, придбану в книгарні пана Анатолія, Фонд «Рідна країна» (засновник Микола Томенко) передав до музею М.Старицького у Кліщинцях Чорнобаївського району, що на Черкащині. Таке от символічне духовне єднання Галичини з Правобережям.

Погодьмося, це справді  (сподіваємося, поки що) незвично:   Анатолій Недільський вклав власні, зароблені кошти не у ресторан чи кав’ярню, а в бібліотеку-музей. Та ще й з таким зібранням, яким можуть похвалитися далеко не всі бібліотеки. А побудував комплекс пан Анатолій, до речі, на батьківському обійсті.

Отже, цей проект – ще один доказ того, як можна без жодних бюджетних «вливань» творити вартісне, цікаве й потрібне людським душі й розуму. За висловом мецената і благодійника Євгена Чикаленка: «…любити Україну не лише до глибини душі, а й до глибини власної кишені».

І, знаєте – якщо є в Україні такі люди, як А.Недільський – наша рідна країна міцнішатиме і розквітатиме.

Команда «Рідної країни»