Львівська квітка

2 Червня 2018 23:07

У Святоюрському сквері встановлюють новий дитячий майданчик, і на цьому у реконструкції площі, яка тривала кілька років, поставлять квітку – роботи тут офіційно завершаться.

 

 

До кінця літа у сквері на площі Юра встановлять новий дитячий майданчик. Роботи з його облаштування розпочали минулого тижня. Автори проекту кажуть: це буде чи не перший у Львові еко-майданчик для дітей з авторським підходом до створення окремих елементів. Встановлення майданчика також стане останнім етапом у кількарічному проекті реконструкції площі перед Собором Юра і ним тут нарешті «поставлять квітку».

 

Новий майданчик розрахований на одночасне перебування до 20 дітей.

 

 

Авторами проекту нового майданчика є Юлія Рибак, Аліна Саніна та Христина Телюк з «Архітектурного бюро «А44» зі Львова. Майданчик створюють на основі проекту, який торік переміг у відкритому міжнародному конкурсі. Він замінить старий майданчик, який побудували у сквері у 70-х роках за проектом студентського проектно-конструкторського бюро Львівського політехнічного інституту з використанням мініатюрних форм замку. Старий був демонтований у межах реконструкції площі та прокладення автомобільної дороги. Новий майданчик розташують в глибині скверу, тим самим задля безпеки дітей перемістивши його з ділянки поблизу нової дороги.

 

 

Автори проекту майданчика пояснюють, що передусім хочуть створити сучасний та зручний дитячий майданчик, який гармонійно пасуватиме до навколишнього середовища, а завдяки плавності форм не конкурує з пам’ятником Андрею Шептицькому.

 

 

Новий майданчик матиме два входи, це буде напіввідкритий простір, поєднаний зі сквером. Головним елементом є просторова скульптура для лазання, що складається із двох зелених металевих труб плавної форми, які інтегруються в навколишнє середовище. Між цією структурою натягнута сітка, яка створює цікаву послідовність ігрових заходів для дітей різного віку.

 

Посередині лазанки розташований будинок з дерева, з якого виходить гірка. З цього будинку відкривається вигляд на весь майданчик. На майданчику також будуть гойдалки, вмонтований батут, слухова труба, «палички-лабіринт» і дошки для малювання. У проекті передбачено збереження всіх дерев, гумовий настил використано лише навколо деяких ігрових об’єктів (лазанка, посередині ділянки з малюнком для ігор, батут та «палички-лабіринт»).

 

Більша частина покриття майданчика – газон. Додатково автори також використали гумове покриття, дрібний відсів.

 

 

«На території всередині ділянки розміщені три пагорби різної висоти та діаметра, які покриті рулонним газоном. Більшість елементів майданчика, такі як лазанка та будиночок, будуть виготовлені за нашим дизайном, гойдалки та батут закуповуватиме підрядник», – розповіла Аліна Саніна.

 

За словами начальника відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації Львівської міської ради Ігоря Савки, вартість нового майданчика – приблизно мільйон гривень.

 

 

Встановлення майданчика стане завершенням великого проекту реконструкції простору навпроти Собору святого Юра. Нагадаємо, реконструкція площі тривала кілька років. У липні 2015 року на ній відкрили пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому. Конкурс на найкращу концепцію розміщення монумента у місті провели ще у 2010 році. Перемогла ідея львівських архітекторів Ігоря Кузьмака та Михайла Федика, які запропонували облаштувати площу довкола входу в головний львівський храм УГКЦ – Собор святого Юра, а в центрі поставити пам’ятник.

 

Одним з основних каменів спотикання між архітекторами та громадськістю стало збереження понад столітнього скверу. Після багатьох суперечок та наполягання активістів проект нової площі дещо переробили і сквер зберегли.

Джерело: Збруч