Львівщина потрапила до чергового етапу акції „7 чудес України“

29 Травня 2018 14:51

В Національному педагогічному університеті імені М.П.Драгоманова відбулась нарада з питань викладання навчального курсу «Основи краєзнавства» у закладах вищої освіти.

Під час заходу представники з провідних університетів України обговорили низку питань, пов’язаних із вдосконаленням навчально-виховного процесу у закладах вищої освіти, зокрема доцільності запровадження навчального курсу “Основи краєзнавства”.

Голова фонду «Рідна країна» та засновник Всеукраїнської акції «7 чудес України» Микола Томенко під час виступу на нараді поділився досвідом у справі пропагування української історії та національних традицій і розповів про майбутні плани в сфері популяризації українського туризму.

«Серед нових ініціатив нашої команди — опрацювання чергового етапу акції „7 чудес України“, в якому будемо пропагувати села, містечка і міста, в яких народилися і виховувалися визначні українці.
Для прикладу:
— Григорій Сковорода — Чорнухи;
— Тарас Шевченко — Моринці, Керелівка;
— Леся Українка — Новоград-Волинський, Колодяжне;
— Іван Франко — Нагуєвичі, Дрогобич;
— Іван Мазепа — Мазепинці…
Тут спробуємо розповісти про енергетику місць народження, виховання і навчання творців нашої державності, класиків української літератури чи науки загалом… Принагідно допоможемо у туристичному просуванні цих знакових для українців місць».

Микола Томенко акцентував також увагу на місії університетів щодо творення українського світу: «Сьогоднішня ситуація вимагає від ВИШІВ готувати не лише фахівців, але й формувати думання громадянина і світогляд патріота. Саме тому в навчальному процесі повинні бути збережені базові гуманітарні дисципліни як для технічних так і природничих факультетів. Мусять також працювати відповідні програми просвітницького роботи: від вивчення історії вишу та історії міста, де розташовано навчальний заклад до туристичних проектів вивчення України».

Свою промову він проілюстрував прикладом з історії Київського університету: «Університет Святого Володимира діяв як складова пропаганди „Русского мира“ і, як результат, більшість професорів відмовилися підтримати незалежну Україну 100 років тому. Отож, нинішні спроби чиновників терміново зліпити із наших вишів космополітичні квазі-західні університети — це помилковий шлях. Форми навчання, методики європейських університетів безперечно корисні, але дух і зміст навчання мусить бути українським, бо УНІВЕРСИТЕТ – це територія УКРАЇНСЬКОГО СВІТУ

Проведення наради приурочено до Всеукраїнського дня краєзнавства, який щорічно відзначається 28 травня.