Львів’яни обговорюють платні «пологи за домовленістю»

22 Травня 2018 15:08
Платні «пологи за домовленістю»: що думають про ініціативу лікарі і пацієнти (опитування)
Фото: Офтальмологічний центр Мержиєвської Н.П.

Нещодавно начальниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА виступила з ініціативою запровадження в області платних «пологів за домовленістю». Після цього у мережі розгорнулася дискусія, яким чином це позначиться на пацієнтах та лікарях. ІА Дивись.info дізнавалася деталі.

Обласна ініціатива

26 січня на своїй сторінці у Фейсбуці начальниця департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак опублікувала пост про те, що на Львівщині можуть запровадити платні пологи «за домовленістю».

«Дуже часто львів’яни нарікають, що їм пропонували заплатити значну суму медикам за надану меддопомогу при пологах.  Відповідно, після завершення ремонтів в обласному перинатальному центрі і пологовому обласної клінічної лікарні плануємо запровадити оплату за так звані «пологи за домовленістю» — це коли приймає пологи не чергова бригада, а лікар з яким родина домовилася попередньо. Буде затверджено вартість такої медичної послуги, порядок оплати. Кошти, які будуть заплачені в касу лікарні, підуть на розвиток цього пологового відділення і доплату до зарплати лікаря. Всі пологи, які приймає чергова бригада мають бути безкоштовними», — пояснила Ірина Микичак.

За словами очільниці департаменту, станом на сьогодні ще не можна говорити про якусь конкретну ціну.

«Ми працюємо над пакетом документів, правилами, порядком. Крім лікаря, є бригада, вартість комунальних послуг, які треба оплачувати. Коли кілька років тому ми оцінювали видатки бюджету на надання акушерських послуг, то у пологових будинках, які працюють з високим навантаженням, вартість була до 3 тисяч гривень», — зазначила Ірина Микичак в ефірі ТРК Львів.

Лікарська спільнота «за»

Думки лікарів, з якими спілкувалася ІА Дивись.info переважно зводяться до одного: таку практику потрібно запроваджувати, але необхідно врахувати усі можливі ризики.

За словами Олега Дуди, голови Українського лікарського товариства у Львові, нині вже прийшов той час, коли це питання потрібно хоча би обговорювати.

«Ми розуміємо, що все рівно це все (плата за «пологи за домовленістю», — авт.ред.)відбувається. Просто воно відбувається якось під ковдрою: ми не розуміємо у яких об’ємах, хто, кому і за що платить. Ми розуміємо тільки одне: у такому стані незахищені ні пацієнт, ні сам лікар», — переконаний Олег Дуда.

Платні «пологи за домовленістю»: що думають про ініціативу лікарі і пацієнти (опитування)
Олег Дуда. Фото: Прес-клуб Львів

Фахівець пояснює, що у випадку, коли жінка домовляється народжувати не у чергового лікаря, а викликає свого, коли він не на роботі, відбувається це поза межами закону.

«Він приїжджає, хоча офіційно не на роботі. Відтак саму документацію веде черговий лікар і все відбувається не у правовому полі. Коли щось іде не так, люди починають скаржитися і невідомо, хто винен», — пояснює голова товариства.

Олег Дуда вважає, що на Львівщині про це заговорили через безпосередню близькість регіону до Євросоюзу. Оскільки багато пацієнток, каже він, їдуть закордон і бачать, як все відбувається там, вони прагнуть змін.

«У мене, як голови лікарського товариства, на першому місці — лікарі. Я би хотів, щоби вони працювали в гарних умовах, мали юридичний захист і гарну оплату, були легалізовані на цій роботі. Те, що лікар приїжджає на пологи, це не все. До самих пологів він веде породіллю, що є, по суті, напівприватним підходом: щось заболіло — йому телефонують, просять подивитися — він приїжджає тощо. Крім того, пологи — це не один акушер-гінеколог. Це і бригада неонатологів, які займаються дитинкою, і акушерсько-гінекологічна бригада, медсестерський клас — все в’яжеться одне за друге», — наголошує Олег Дуда.

Кваліфікація лікарів, які працюють у стаціонарах, є високою і насправді, якби жінка поступала у плановому порядку, вона би отримала допомогу такої ж якості, яку вона отримує і на приватних пологах

Марія Чуйко, неонатолог

Аналогічної думки і акушер-гінеколог Олеся Довгань, яка наголошує, що «пологи за домовленістю» — це послуга, яка має оплачуватися відповідним чином. А хто це має робити — чи пацієнт, чи держава, — потрібно вирішувати.

«Але я думаю, що деякі люди будуть незадоволені, бо вважатимуть, що не матимуть грошей, щоби за це заплатити. Проте, наскільки я розумію, передбачені безкоштовні пологи у чергового лікаря, тому пацієнту тут немає за що переживати. Інша справа — механізм, за яким все працюватиме. Але у будь-якому випадку, я вважаю, пацієнту немає за що хвилюватися — переживати мають лікарі, адже це додаткова відповідальність», — каже Олеся Довгань.

Утім називати ціну за «пологи за домовленістю» фахівець не береться, адже, за її словами, треба враховувати дуже багато складових: починаючи від електроенергії, розхідних матеріалів і закінчуючи роботою команди.

Акушер-гінеколог також зауважує, що жінки у 80% народжують не у чергового лікаря. Зазвичай вагітні  хочуть бачити лікаря, у якого вони народжуватимуть, ще до того, як підуть у пологовий будинок.

«Але є ситуації, коли ми кажемо, що це не має значення. Наприклад, завжди найбільш проблемними вагітностями займаються більш фахові лікарі: працівники кафедр, завідувачі відділенням — вони беруть на себе цю відповідальність», — зазначає лікар.

Неонатолог і професорка кафедри педіатрії і неонотології Львівського національного медичного університету Марія Чуйко каже, що вагітні прагнуть народжувати у знайомого лікаря через психологічний чинник. Так, коли жінка постійно на зв’язку з лікарем, між ними підвищується довіра і впевненість у тому, що все буде гаразд, навіть якщо виникнуть нестандартні ситуації.

«Але працюючи у медзакладі, університеті, я знаю, що кваліфікація лікарів, які працюють у стаціонарах, є високою і насправді, якби жінка поступала у плановому порядку, вона би отримала допомогу такої ж якості, яку вона отримує і на приватних пологах», — каже фахівець.

Про ініціативу ЛОДА Марія Чуйко також відгукується схвально, адже сьогодні люди вимагають покращення послуг і потрібно знаходити шляхи, як забезпечити їх бажання.

Думки громади

На відміну від лікарської спільноти, громада Львівщини не така одностайна у своїх оцінках платних «пологів за домовленістю». Ті, хто висловлюються проти, нарікають на те, що зі зміною порядку оплати стане тільки дорожче.

«Я народжувала якраз не у чергового лікаря, а у свого. На пологи його довелося викликати і за це він отримав певну суму. Але все пройшло добре. А уявіть собі, якби мені довелося платити у касу. Десь читала, що це може коштувати 4000 гривень, а лікарю піде 60%. Невже акушеру цього вистачить? Ні, вони будуть просити ще. А додайте до акушера ще санітарок, неонатологів тощо», — зауважує пані Лариса.

Натомість львів’янка Ірина Кушка ставиться до ініціативи очільниці департаменту позитивно, адже, каже, мала змогу порівняти якість надаваних послуг у державних медзакладах і якість послуг за медичним страхуванням. Окрім того, жінка народжувала тричі в одно лікаря і домовлялася з ним про це.

«Позитивно ставлюсь тому, що хочу, щоби послуги надавались якісно, а кошти йшли не тільки лікарю у кишеню, а за прозорими схемами надходили на рахунки закладів. Так оновлювалася би база медзакладу тощо», — зазначає Ірина Кушка.

На її думку, необхідно чітко в документах, які регламентуватимуть роботу лікаря, прописати максимальний його робочий час, можливість виходу не у свою зміну, за яких умов він може це роботи та визначити відповідальність за отримання винагороди готівкою.

«Швидше за все може виникнути проблема, що породіллі оплачуватимуть рахунок і окремо лікарю, і нарікатимуть, що таке здорожчання послуг викликане реформою. Більшість людей не готові до змін, але це не означає, що їх не потрібно вводити. Варто проводити серйозну роз’яснювальну роботу», — каже Ірина Кушка.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Джерело: ДИВИСЬ info