Як ми думаємо?

19 Травня 2018 19:43

Зображення: Pixologicstudio/ thinkstock​.

Основи людського мислення завжди зачаровували. Відмінності когнітивних здібностей при цьому зводилися передусім до індивідуального інтелекту. Не викликає сумнівів, що ця здатність визначається зокрема й генетично.

Проте що ми називаємо розумним мозком? Це вчені лише починають з’ясовувати. Дослідження засвідчили, що розумніші люди зазвичай мають більший мисленнєвий орган. Також їхній мозок, виконуючи когнітивні завдання, демонструє іншу схему активності. При цьому важливі й взаємозв’язки між нейронами. Нещодавно опубліковане дослідження довело: у «розумників» певні регіони мозку сильніше між собою поєднані, натомість інші – слабше.

Цій кореляції присвятили свою увагу вчені на чолі з Ераном Ґенчем (Erhan Genç) з Рурського університету у Бохумі. Для цього вони вивчили мозок 259 чоловіків та жінок з допомогою спеціальної форми магнітно-резонансної томографії – розсіювання нейритної орієнтації та візуалізації щільності (neurite orientation dispersion and density imaging).

Завдяки цьому методові науковці змогли виміряти кількість клітинних відростків, якими нервова клітина контактує з іншими нервовими клітинами в корі головного мозку, – так звані дендрити. Крім того, всі піддослідні пройшли тест на інтелект.

Результати засвідчили несподіване: що краще учасники проходили розумовий тест, то менше дендритів було у їхньому мозку. Загалом, здається, у розумних людей переважають слабкі, а не сильні зв’язки в мозку.

Ці результати підтверджують також незалежні, публічно доступні дані з Human-Connectome-Projekts: проби слини, відібрані приблизно в 500 людей, підтвердили взаємозв’язок між кількістю дендритів та інтелектом.

На думку дослідників, нові свідчення можуть пояснити деякі суперечності в результатах інтелектуальних розвідок. «Виходять з того, що більший мозок має більше нервових клітин і так досягає вищої продуктивності», – сказав Ґенч. Натомість інші дослідження засвідчили, що мозок розумніших людей демонструє менше активності при опрацюванні розумового тесту, порівняно з менш кмітливими піддослідними.

«Інтелектуальний розум відзначається делікатнішими, проте ефективнішими зв’язками нейронів, – констатував Ґенч. – Через це йому вдається досягнути вищої продуктивності за якомога меншої нервової активності».

Ще раніше вчені припускали, що менша пов’язаність певних регіонів в мозку допомагає зосередитися і відкинути неважливе. Незважаючи на це, відкритими залишаються ще чимало питань. Як насправді пов’язані розумні голови і чи взагалі існує типово інтелектуальний мозок, це займатиме нейрологів принаймні найближчі кілька років.

Sind kluge Köpfe weniger stark vernetzt?

Ruhr-Universität Bochum, 16/05/2018

Зреферувала С.К.

Джерело: Збруч