Адмінресурс в дії

13 Квітня 2018 14:56

Лідер партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко в програмі Politeka Online прокоментував засідання Уряду, на якому обговорювали зміни до виборчого законодавства.

“Під час вчорашнього засідання Уряду, влада чітко дала зрозуміти, що збирається активно втручатись у проведення президентських та парламентських виборів. Після бурхливого обговорення зміни виборчого законодавства можна виділити 3 основні меседжі від влади:

Уряд розпочав передвиборчу кампанію…

Трійка «Гройсман-Яценюк-Аваков» оголосили про початок об’єднаної виборчої кампанії в Україні, оскільки зрозуміло, що президентська кампанія є складовою та підготовчим етапом для парламентських виборів. Розглянувши першим питанням про зміни виборчого законодавства на засіданні Уряду,  де була величезна кількість ЗМІ, вони показали, що хочуть впливати на характер виборчої кампанії, будуть її контролювати і наголосили, що «вони-це не Порошенко» і прагнуть визначати правила ведення кампаній самостійно. Ця трійка не має сильного кандидата, і щоб не злитися в братську політичну могилу разом з Порошенком, вони будуть позиціонувати себе як правильних європейських політиків та визначать для себе місію провести президентські вибори під власним наглядом.

Тобто сьогодні в політиці фактично відбулося роздвоєння на Порошенка і «правильних демократів», які є при владі, співпрацюють з президентом де їм вигідно, але називають себе «іншими» і непричетними до корупції.

…а міністри активно агітують «за своїх»

Друга ініціатива від влади пов’язана з тим, що ця «команда трьох» визначила всі події, які будуть відбуватись в Україні,  елементами виборчої кампанії, тому радикальних дій від уряду чекати не слід. Очевидно, що тепер їхня риторика – це все передвиборчі спічі. Цікаво спостерігати в таких ситуаціях за міністрами, оскільки коли на засіданні Уряду розглядається не їхнє питання, вони зазвичай не виступають. А от коли вчора йшлося про зміну виборчого законодавства, виступили всі – від міністра спорту до міністра екології, які в професійній діяльності не дуже мають чим похвалитися. Тепер з дозволу прем’єра міністри можуть займатися політичною риторикою, а не своїми прямими обов’язками. У мене після цього є лише один висновок: не зважаючи на заяви уряду та міністрів про те, що вони є поза політико  і виборами, як активісти своїх партій, вони будуть фактично займатись агітацією.

«Мажоритарка» остаточно закріпилась на виборах

Мажоритарні вибори, як корупційну схему, влада збиралася прибрати взагалі і встановити відкриті списки, оскільки цього також вимагали іноземні партнери. Зараз риторика повністю змінилась і у виборче законодавство вони тепер лише вносять зміни, а не міняють кардинально, як це необхідно. Ну і звичайно «мажоритарка», за їхніми словами, все ж залишається. Якщо раніше ми підозрювали про політичну смерть президента та його команди без мажоритарних округів, то тепер стало очевидним, що й уряд також виборів без них не виграє.”