Львів постаршав на 16 років

3 Квітня 2018 19:10

Фото: Микола Тис/ZIK

Вчора, 2 квітня, у Львівському історичному музеї презентацією виставки «Франція поруч» стартувала 15-та «Французька весна». Зокрема, була представлена публікація французького вченого кінця XVII ст., у якій мовиться, що перша згадка про Львів –1240 рік, а не 1256.

Фото: ZIK

Виставка, яка розміщена у залах палацу Корнякта, пропонує глядачеві зануритися в атмосферу «французького» Львова за допомогою пам’яток зі збірки Львівського історичного музею.

Фото: ZIK

Eкспозиція створена за хронологічним принципом у вигляді низки тематичних блоків, які демонструють прямі чи опосередковані взаємозв’язки між Францією і Львовом, розкриваючи їх через історичні постаті та події. Виставка охоплює період XVII-XX століть.

Куратори виставки зазначають, що дуже багато цікавих прямих та опосередкованих контактів було між Львовом та Францією. Зокрема, всім відома дата заснування Львова – це 1256 рік за Галицько-Волинським літописом. Однак, на думку французького вченого початку XVIII століття – ця дата помилкова. У своїй праці «Oriens christianus» («Християнський схід») автор Мішель Лє Кієн пише: «Львів був заснований князем русинів Левом 1240 року над річкою Полтвою і біля підніжжя гори».

Фото: vox-populi

Під час церемонії відкриття щорічного фестивалю Надзвичайна та Повноважна Посолка Франції в Україні Ізабель Дюмон вручила чотирьом культурним діячам міста почесні ордени в галузі освіти та культури.

«Французька весна – це не лише фестиваль, але й традиції. Ця подія стала місцем зустрічі в Україні. Це низка культурних заходів, яка відображає динамічний розвиток французько-української праці та постійного оновлення французької творчості, який вдається зберегти і передавати з року в рік традиції сучасності», – заявила Ізабель Дюмон.

Фото: ZIK

Спільні франко-українські проекти знайдуть своє продовження у художніх виставках, фотопроектах, муралах, концертах. Численні французькі гості «Французької весни» будуть діалогувати з українськими митцями, глядачами, слухачами, як через творчість на сценах чи у галерейних залах, так і безпосередньо під час зустрічей та обмінах думками. Серед давноочікуваних гостей варто зазначити братів Давіда та Стефана Фоенкіносів, які приїдуть презентувати новий фільм і українське видання перекладеної двома десятками мов книги «Ніжність». Тож, квітень житиме у ритмі «Французької весни».

«Французька весна» проходитиме по всій Україні, зокрема, у таких містах: Львів, Київ, Бердичів, Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Одеса, Рівне та Харків.

Джерело: ZIK