У Львові археологи покажуть унікальні писанки ХІ-ХІІІ ст

30 Березня 2018 19:02
2 квітня 2018 року, о 12.00 у прес-центрі «Гал-інфо» розпочнеться відкриття виставки та прес-конференція на тему «Давній Пліснеськ: від язичництва до християнства».

Писанки з Пліснеська. Фото надане Історико-культурним заповідником “Давній Пліснеськ”.

Організатори: Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ», Археологічний музей ЛНУ ім. І. Франка, Інститут археології ЛНУ ім. І. Франка.

Учасники: Андрій Филипчук, Віталій Ляска, співробітники Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”, Юрій Пуківський, етнолог.

Місце проведення: Прес-центр «Гал-інфо», пл. Міцкевича, 8 (5-ий поверх)

На виставці археологи презентуватимуть найцікавіші знахідки з давньослов’янського городища Пліснеськ, одного з найбільших центрів Великої Хорватії, площа якого  наприкінці Х століття сягала близько 450 га. Це майже у 45 разів більше за тогочасний Київ! З середини VII cтоліття тут діяло святилище –  язичницький культовий центр, де місцеве населення практикувало ритуали з людськими жертвоприношеннями. Відтак, на цьому місці віднайдено кільканадцять унікальних артефактів: скрамасакс – великий ніж, який, ймовірно мав обрядову функцію, фібули (металеві застіби-прикраси), елементи поясного набору зі зооморфними образами та ін.

З поширенням християнства язичництво не зникає, натомість з’являється явище релігійного синкретизму, тобто двовір’я. Тоді Церква намагалася адаптувати поганські звичаї до християнських канонів. Так у Пліснеську на місці колишнього капища виникає християнський храм. Маркерами такої подвійної віри  були і писанки з Пліснеського городища, які окрім сучасної, відомої нам обрядової функції, у княжу добу слугували язичницькими оберегами. Маючи кульки всередині, вони виконували й роль брязкалець, що були призначені для відлякування злих духів і охорони житла. Окрім цього, відвідувачі виставки зможуть роздивитися й інші непересічні знахідки: хрестики, писала (стилюси), прикраси та предмети праці, які мають більш як тисячолітню історію.

Довідка: Пліснеський археологічний комплекс – це унікальна сукупність різночасових пам’яток, насамперед середньовічної доби, які зараз знаходяться на території та в околицях села Підгірці Бродівського р-ну Львівської обл. До його складу входять давньослов’янський культовий центр кінця VІІ–Х ст., слов’янське городище ІХ–Х ст., літописне місто ХІІ–ХІІІ ст., згадане у “Слові о полку Ігоревім”, курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст., де поховані варязькі дружинники та  Підгорецький («здавна іменований Пліснеський») монастир.

Джерело: Galinfo