Поради рятувальника про поведінку при пожежі в ТРЦ

27 Березня 2018 19:34

Позапланові перевірки торгово-розважальних центрів у Львові поки що проводити не будуть.

фото: Reuters

ФОТО: REUTERS

Після пожежі в торгово-розважальному центрі «Зимняя вишня» в Кемерово, яка забрала життя 64 осіб, у Києві також взялися перевіряти ТРЦ на пожежну безпеку, повідомляє «BBC News Україна».

У Львові ж позапланових перевірок проводити поки що не будуть. Про це в коментаріTvoemisto.tv повідомив речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

«До початку 2018-го чотири роки такі об’єкти майже не перевірялися через мораторій. На цей рік складено план перевірок усіх об’єктів масового перебування людей – не тільки торгово-розважальних центрів, а й будинків культури, великих магазинів, кінотеатрів тощо. Вказівок про позапланові перевірки поки що не було, проте ситуація, звичайно, може змінитися», – говорить він.

За його словами, організувати термінову перевірку всіх закладів не вийде, оскільки, по-перше, їх є значна кількість в області, а по-друге, перевірка одного об’єкта триває 2-3 дні: «Крім того, ми маємо попередити об’єкт про проведення перевірки за 10 днів», – пояснює Віталій Туровцев.

Експерт з пожежно-технологічної безпеки Сергій Святошенко розповів «BBC News Україна», що потрібно робити під час пожежі в ТРЦ.

За його словами, сама будівля має бути спроектована з дотриманням усіх норм пожежної безпеки, повинна справно працювати система пожежного захисту – сигналізація, система оповіщення, автоматичні системи пожежогасіння, а персонал має дотримуватися всіх правил безпеки. Протипожежні виходи та шляхи евакуації мають бути вільними та відкритими.

Відвідувачам радять в ТРЦ звертати увагу на план евакуації. Потрібно визначити, де ви знаходитесь та розуміти, де найближчий шлях до виходу з будівлі.

Під час пожежі слід дотримуватися таких дій:

  • не панікувати;
  • подзвонити в службу 101 та повідомити про пожежу;
  • прикрити за можливості рот і ніс мокрою тканиною, аби захистити себе від вдихання газу чи диму;
  • триматися стіни і намагатися бути ближче до підлоги, оскільки дим піднімається вгору, безпечніше рухатися навіть навприсядки;
  • якщо на шляху евакуації є двері, треба обережніше їх торкатися, оскільки вони можуть бути гарячі;
  • якщо поряд комусь погано, допомогти;
  • чітко виконувати інструкції системи сповіщення людей про пожежу.
Джерело: Твоє місто