Перший астронавт незалежної України

3 Лютого 2018 19:42

31 січня 2018 року на 68 році життя, відійшов у вічність перший астронавт незалежної України, Герой України, генерал-майор Збройних сил України Леонід Костянтинович Каденюк. Зовсім недавно, 26 грудня минулого року, він відвідав Львівську політехніку, де розповідав про свій досвід космічного польоту, що тривав з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському шатлі «Колумбія».

Цю зустріч Леоніда Каденюка у Львові організувала голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент НУ «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська. Вона сьогодні не може до кінця повірити у те, що Леоніда Каденюка вже нема серед живих, адже був у прекрасній фізичний формі, сповнений планів на майбутнє. «Це велика втрата для нас усіх, для людства. Він був моїм другом. Це була людина дуже високого морального рівня, інтелектуал, людина XXI століття. Він знав, як треба жити, вірити, берегти і перетворювати Землю. На таких людей нам треба рівнятися, виховувати молоде покоління», – сказала Любов Янків-Вітковська в коментарі IA ZIK.

Політ у космос був утіленням мрії Леоніда Каденюка. Він був переконаний, що у житті кожної людини має бути мрія, яка допомагає долати труднощі, дисциплінує і дає сили. «Якщо навіть простий хлопець з буковинського села зміг стати космонавтом, то це під силу кожному», – це слова Леоніда Каденюка.

Готуючись до польоту, Леонід Каденюк зрозумів, наскільки людський організм гнучкий, здатен перелаштовуватись до різних факторів, особливо до гравітації. Він порівняв невагомість із станом ідеальної легкості: «Ти усвідомлюєш, що існуєш, адже мозок працює, а фізично не відчуваєш тіла».

Герой України пригадав момент, коли вперше побачив землю з ілюмінатора. Він зізнався, що ні до того, ні після того не бачив нічого більш прекрасного. Проте у нього вигляд планети викликав не лише позитивні враження, а й тривогу: «Коли я подивився на Землю і малесенький прошарок атмосфери, яким оповита планета, то мені стало не по собі. Виникло питання: невже життя на планеті залежить від такого малесенького прошарку атмосфери, який утримує гравітація? А як ми ставимося до природи, біосфери? Адже біосфера – це живий організм, який страждає, коли відбуваються великі пожежі, страшенні катастрофи. Це проблема всієї планети, а не лише окремих країн».

У космосі в Леоніда Каденюка відбулося переосмислення філософії життя на Землі, про це він написав у книзі «Місія – Космос», що побачила світ у 2009 році.

Леонід Каденюк говорив, що внесок українців в космічну галузь досить значний, і Україна до сьогодні залишається космічною державою. «Наших фахівців дуже цінують за кордоном. Але нинішнє фінансування залишає бажати кращого, адже в той час як США виділяють десятки мільярдів доларів на космічну промисловість, в нашій країні на неї виділено близько 29 мільйонів гривень на поточний рік. У нас вистачає і умів, і талантів, але поки що фінансово для держави це дуже дорого», – сказав він в одному з інтерв’ю.

Політ Леоніда Каденюка у космос фінансувала американська сторона. Він дуже хотів, щоб космічній галузі в Україні приділяли більше уваги, адже за нею майбутнє.

 

Довідка.
Леонід Каденюк – перший астронавт незалежної України, народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Після закінчення середньої школи вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, після закінчення якого отримав диплом льотчика-інженера. В серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». Згодом закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів, пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи Леонід Каденюк пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», БТКК «Буран», орбітальну станцію «Салют», комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабль «Space Shuttle». В 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Готувався до космічного польоту в американському космічному агентстві NASA. В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському космічному апараті «Колумбія», під час якого виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду, а також виконував експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

З 1998 по 2006 роки генерал-майор Леонід Каденюк обіймав відповідальні посади в лавах Збройних сил України. У 2002 році обраний народним депутатом України. Згодом блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук.

Він – автор низки наукових праць та художньо-публіцистичної книги «Місія – Космос», яка стала кращою книгою 2009 року в Україні.

Джерело: ZIK