Функція любові до рідного краю

2 Лютого 2018 10:02

Так, дівчата й хлопці, січень вісімнадцятого року третього тисячоліття, за обидвома календарями, прожито. «Відчуй звучання!» – рекламний слоган дарую за так.

Насправді, лише невеличка частка нашого щоденного життя з цього січня, як і з попередніх – крім 14 року – важлива.

Ті моменти, коли кожен з нас щось віддав іншому без очікувань для себе. Де, кому, з яких причин – не має значення. Якщо вони у вас були, ці хвилини самовіддачі, то вам пощастило.

Записати січень в актив і прийняти естафету на лютий.

Спитаєте, що за пафосний настрій?

Не пафосний. І не настрій.

Схоже, поки нарід святкував, набрала черговий бак заряду і вирулила на видимий електоральний простір виборча гонка. Іншими словами, чергова клоунада з одними і тими ж акторами. Не є м аполітична, бо в Україні це неможливо.

Та як подумаю, що черговий раз треба прожити це шоу, то……А потім зітхну, бо часу маленько лишається, а «от єто от всьо» лише його краде.

Ось тільки, не варто зараз головами похитувати: «і вона туди ж». Функція любові до рідного краю у нормальної людини має діяти за замовчуванням. Суспільне середовище могло б уже обійтися без стверджень, типу останнього винаходу політтехнологів – «порохобот» чи «зрадофіл» – якими нас вчергове ділять за ознакою свій/чужий.

Суспільство мало б, нарешті, подорослішати. Але ні.

У електорату перед очима все ті ж методички від купки ляльководів, у навушниках звучить «Слава…» – для кожного своя – а під ногами граблі-грабл-грабла-бла-бла… луплять по головах до повного отупіння нормальних почуттів.

Що я намагаюся тут вимовити?

Нагадати собі і тим, хто захоче – важливе лише те, що людина віддала іншим без очікувань.

Праця, молитва, ресурси, увага, підтримка, любов, кусень хліба, прощення, вчасна порада, мовчазне «я поруч» – є так багато стежок, які ведуть нас до взаєморозуміння, і кожен чи кожна з нас наділені власними можливостями ступати у цьому напрямку.

Бажаю вам і собі, щоб нас відволікали від насправді важливих моментів життя якомога менше.

Привіт, лютий вісімнадцятого.

Приходь і проминай з толком.

Анничка Королишин
письменниця, пластова виховниця

Джерело: ZIK