Підприємці Львівщини проти блокування податкових накладних

8 Грудня 2017 22:59

Чотири десятки бочок, у яких мастило з Індії та Канади, зараз простоюють на одному зі складів, що на вулиці Рудненській, 12. Цю сировину з-за кордону кілька сотень промислових об’єктів та перевізників із цілої країни можуть не отримати. А все тому, що віртуальна система ДФС заблокувала понад три десятки податкових накладних підприємства «Будучність» на суму понад 1,5 млн грн.

«Ми не давали податковій жодних приводів для цього. Зокрема, це стосується імпорту, коли завозимо мастила в Україну, платим ПДВ за розмитнення та продаємо напряму нашим клієнтам», – розповідає власник приватного підприємтва Ігор Маркуц.

Податкових накладних на понад 80 тис. грн електронна система заблокувала також будівельно-монтажній компанії «Неодім Захід». Відтак, монтувати інженерні мережі чи встановлювати системи опалювання у будинках фірма не може одразу майже 10 клієнтам.

«Через це ми не користуємося податковим кредитом ПДВ та відшкодувуємо його. Відтак змушені залучати наші кошти, які йдуть не на фінансування діяльності, а на електронний податковий рахунок», – зазначила генеральна директорка компанії Любов Паславська.

Загалом за п’ять місяців роботи податкової е-системи на Львівщині потерпіли майже 200 фірм: будівельні компанії, фермерські господарства та дрібні підприємства. Тому цього тижня їхні власники навіть вийшли на протест до обласної адміністрації.

«Під блокування не потрапляють підприємства, які платять 5 і більше мільйонів гривень податків. Виходить, що довіра до таких платників більша і можна їм більше, ніж малим», – каже голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Дячишин.

Тим часом наступні два місяці податкова система не буде блокувати накладних. Так у четвер вирішили народні депутати, коли ухвалювали правки до Податкового кодексу. Проте, як стверджує нардеп Сергій Кіраль, за наміром удосконалити технічні помилки може критися чергова схема: «Це призведе до того, що компанії зможуть відшкодовувати сотні мільйонів або мільярди гривень податків. Вони будуть виводитися із державного бюджету, що завдасть йому значних збитків».

Систему, яка періодично блокує українським підприємствам податкові накладні, запустили у липні цього року. За цей час у компаній і фірм безпідставно вилучили майже 13 млрд грн.