У Львові показали автентичні верстати ХІХ ст. із першої літографської друкарні Галичини

17 Листопада 2017 19:11

У залах, де колись була перша літографська друкарня Галичини, влаштували екскурсію до 100-річчя кафедри графічного дизайну та мистецтва книги Української академії друкарства.

У кам’яниці на вул. Личаківській, 3 у 1772 р. австрійські брати Піллери заснували славнозвісну друкарню. Антонію Піллеру симпатизувала австрійська влада, тому довіряла йому друкувати навіть укази імператора. А трохи згодом тут з’явилася перша майстерня, де робили гравюри.

«Із 1822 року Піллери заснували першу у Львові і на Галичині літографську майстерню або літографську фірму. Власне вона займалася видавництвом друкованої графіки, з гравюр друкувалися пейзажі Львова і Галичини, які користувалися на той час досить хорошим попитом», – розповіла Наталія Цуца, доцент кафедри книжкової та станкової графіки.

Обладнання з тих часів збереглося донині. Більше того, воно діюче. На таких станках відвідувачам демонструють усі можливі техніки гравюри.

Нині у цих приміщеннях – навчальні майстерні Української академії друкарства. Студенти дотепер працюють на старовинних станках, аби знати історію.

Із нагоди 100-річчя кафедри графічного дизайну та мистецтва книги ці приміщення відкрили для екскурсій. Вони відтепер будуть регулярними.

«Плануємо кілька разів на рік проводити такі екскурсії. Ми радо запрошуємо сюди гостей. Будемо проводити і ексклюзивні з майстер-класами на формах, які зробили відомі майстри», – повідомив декан факультету видавничо-поліграфічних технологій Ігор Миклушка.

Також у цих залах відкрили виставку гравюри найвідоміших випускників академії друкарства.

Джерело: Zaxid.net