Всесвітньо відомий мистецтвознавець приїхав до Львова

1 Листопада 2017 01:46

Одна із робіт художника Михайла Ткаченка. Фото: ZIK

30 жовтня, до Львова завітав один з провідних світових фахівців у галузі історії, теорії та критики мистецтва, американський професор Джеймс Рубін. Він провів ряд зустрічей та лекцій для львівських студентів щодо відновлення у світовій пам’яті імені видатного українського імпресіоніста Михайла Ткаченка, якого називають українським Моне.

Фото: ZIK

Михайло Степанович Ткаченко (1860-1916) – український живописець часів Російської імперії, який здобув світове визнання й безліч нагород у Франції завдяки своїм роботам – українським пейзажам: сіл, лісів, природи та буднів життя. У 1895 році за свої заслуги був удостоєний найвищої пошани від Французької Республіки – ставши кавалером Ордена Почесного легіону. Адже значну частину свого життя він провів у Франції, хоч і щороку їздив у рідні місця Східної України, де, власне, й черпав натхнення для своїх робіт. Крім того, Михайло Ткаченко вважається одним із найкращих мариністів Російської імперії, адже створив десятки чудових реалістичних робіт, на яких зображений імперський флот.

Та ім’я цього видатного українця є зараз призабуте в Україні і ще мало досліджено у Європі. Принаймні, це випливає зі слів голови Британсько-української торгово-промислової палати Томаса Бейтса, який є великим шанувальником творчості Михайла Ткаченка.«Ми намагаємося створити інтелектуальну дискусію навколо імені й творчості Михайла Ткаченка, чиї роботи вважаються одним із найкращих у прояві імпресіонізму. Адже після трагічної смерті у Харкові ім’я цього генія було забуте на роки. Тому ми проводимо ряд зустрічей в Україні, та закордоном, шукаємо партнерів та інформуємо громадськість. Плануємо створити масштабну виставку його робіт, яку будемо показувати у найкращих музеях світу», – наголосив Томас Бейтс.


Професор Джеймс Рубін. Фото: ZIK

А от професор Джеймс Рубін, котрий у своїх лекціях розповів про імпресіонізм, як явище мистецтва і про місце Михайла Ткаченка у світовому імпресіонізм, неодноразово порівнював роботи українського майстра із класиком свого часу, засновником імпресіонізму, Клодом Моне, з яким українець був особисто знайомий.

Порівняння робіт Ткаченка і Моне. Фото: ZIK

«Ткаченко володів неперевершеними технічними навичками і дуже легко й швидко засвоював тогочасні нові тенденції мистецтва. Він зміг елегантно й невимушено передати красу українського світу за рахунок свого таланту й схильності до модного тоді імпресіонізму. Я лише нещодавно зацікавився Михайлом Ткаченко, але те, що вже встиг побачити на власні очі, мене неабияк вразило і захопило. Ткаченко, безперечно, є художником зі світовим іменем із надзвичайно гарними, технічними й цікавими роботами, які потрібно вивчати й виставляти у галереях», – повідомив Джеймс Рубін.

Робота художника Михайла Ткаченка. Фото: ZIK

Після сьогоднішніх львівських виступів та оглядин картин Михайла Ткаченка, які виставлено у Національному музеї ім. Андрея Шептицького, професор Рубін та Томас Бейтс відправляться у Київ та Харків, де також проведуть публічні лекції та продовжать вивчати роботи Ткаченка задля створення масштабної мандрівної виставки.

Варто також відзначити, що зараз твори Ткаченка зберігаються у музеях Харкова, Львова, Парижа, Льєжа, Тулона та багатьох приватних колекціях.

Довідка.

Джеймс Генрі Рубін – один з провідних світових фахівців у галузі історії, теорії та критики мистецтва авангарду європейського мистецтва XIX століття, особливо у мистецтва Франції. Його інтереси є міждисциплінарними, з особливою увагою до культурної історії, мистецтва та політики, а також мистецтва та філософії. Він отримав освіту в Phillips Academy Andover, Йель (Б.А.), Інститут мистецтв і археології Сорбонни в Парижі та Гарвардський університет (PhD). Він викладав у Гарварді, Бостонському університеті, Прінстоні та Купер-союзі. З 1979 р. викладав у Університеті Стоні Брук, Державний університет штату Нью-Йорк, де отримав дозвіл на магістерську та докторську програму мистецтв в історії та критиці мистецтва. Професор Рубін опублікував понад шістдесят статей та нарисів про твори мистецтв та авторів починаючи з вісімнадцятого століття до теперішнього часу. Він дав сотні публічних лекцій у Північній Америці, Західній і Східній Європі та Азії. Також він є автором тринадцяти книг. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/10/30/vsesvitnovidomyy_krytyk_mystetstv_pryihav_do_lvova_u_poshukah_ukrainskogo_1195765

Джерело: ZIK