На добре здоров’я. Грибкові інфекції

28 Жовтня 2017 23:46

Гриби – це не тільки смачна здобич «тихого полювання» у кошику. Їхній світ надзвичайно різноманітний, бо заселяють і землю, і воду, й атмосферу, а ще руйнують деревину й обшивку кораблів, уражають риб, птахів та ссавців.

Через несприятливі зміни екологічних умов гриби усе частіше можна виявити у житлових приміщеннях, де течуть труби (відповідно – вологі стіни та стеля), а також у вентиляційних системах і в кондиціонерах. Вони охоче оселяються (як пліснява) й на продуктах харчування, зокрема – черствому хлібі, підгнилих фруктах та овочах, згірклих волоських горіхах, сухофруктах тощо.

Гриби існують і в організмі людини, до певного часу не заподіюючи йому жодної шкоди. Більше того, багато з них навіть виконують корисну роботу, беручи участь в обмінних процесах і сприяючи травленню їжі. Але за певних умов гриби стають надзвичайно небезпечними. Скидається, тільки-но й чекають моменту, коли організм зменшить опірність, коли, припустимо, застосуємо антибіотики, коли наше оточення стане агресивнішим і коли чинники ризику порушать рівновагу організму.

Отож пропоную поговорити про мікози (від грецького – гриб), і це хвороби, що спричинюються паразитичними грибами – дріжджовими (бластомікоз, кандидоз), пліснявими (аспергільоз), актиноміцетами (актиномікоз) тощо. Наййпоширенішими є ураження грибами шкіри – дерматомікози. Трапляються також ураження грибами внутрішніх органів, і це – дуже небезпечно!

– Якщо взяти десять клітин нашого організму, то на ті десять клітин припадає на два порядки більше бактерій, вірусів і грибів. Тобто ми живемо в оточенні різноманітних мікроорганізмів, і, хоча давно вважаємо себе мало не володарями світу, залежимо-таки від тих мікроорганізмів. І все добре доти, доки ми здорові, доки маємо нормальний захист (імунітет), допоки нормально харчуємося, – розповідає професор Львівського медичного університету, доктор медичних наук Сергій Няньковський. – Зазначу, що, за офіційними даними, від 15 до 40 відсотків здорових людей є носіями грибкових інфекцій. Гриби є і в ротовій порожнині, і на слизових оболонках, і на шкірі, трапляється навіть, що вони є у крові.

– Які бувають мікози?

– Захворювання поділяють на дві групи: поверхневі і глибокі. Поверхневі мікози, що їх у народі ще називають лишаями, і мікози нігтів легко можна визначити при огляді хворого. Глибокі мікози (а їх близько 20 видів) уражають внутрішні органи, ніби підточують організм зсередини, дестабілізуючи функції найбільш незахищених органів. На жаль, про наявність таких мікозів дізнаються, зазвичай, тоді, коли хвороба вже прогресує.

– Чи спроможний організм захищатися від грибів?

– Так. Є певна система захисту, яка не допускає розплодження грибів. Перша смуга захисту – інші антагоністичні організми, а це наші «рідні» стафілококи, стрептококи, кишкові палички. Одначе якщо ми починаємо вживати антибіотики, то знищуємо власні мікроорганізми, відповідно, нищимо й систему захисту. А це для грибів – справжнє свято. І вони починають розплоджуватися й активно «влазити» в наш організм, поступово його заселяючи. Другий бік проблеми. Лікарі, виконуючи свій професійний обов’язок, продовжують життя людям, які мали би загинути за інших умов. Я говорю про глибоко недоношених дітей, про пацієнтів, які мають онкологічні патології, різноманітні хронічні недуги, – тобто про тих, в кого різко знижений імунітет. І ці хворі, завдяки удосконаленій лікарській допомозі, живуть довше, але стають природними резервуарами і розповсюджувачами різноманітних грибів.

– Майже всі лікарі, з якими я упродовж своєї доволі тривалої роботи в ділянці медичної журналістики спілкуюся, наголошують на негативному впливі стресових ситуацій на захисні сили організму. Отож чи справді впливають стреси на зниження опірності організму в сенсі розплодження грибів?

– Без сумніву. Гіпоімунні стани (зниження захисних сил організму. – Т.К.) призводять до того, що функція запобігання розплодженню грибів зменшується, і ті паразити починають себе вільно почувати. Наслідок? У дівчаток це зазвичай молочниця, у жінок – вагініти, крім того, також різноманітні ураження нігтів і шкіри. І виглядає на те, що число уражених агресивною грибковою інфекцією суттєво збільшується.

– Як на мене, грибок – це неприємно, бо плями на тілі, і це неестетично виглядає, потовщуються нігті на руках і ногах, що теж не тішить, у певних місцях свербить… Але ж, зрештою, це не смертельно. Сьогодні трошки схибив імунітет, завтра – вирівнявся. То чи варто лікувати грибкові захворювання?

– Абсолютно з вами не згоден. З тим живуть вимушено. Я вважаю, що гриби – то є міна сповільненої дії: вона у вас до пори до часу сидить, не спричинюючи незручностей, але механізм її заведений! Гриби, які починають розплоджуватися і вже клінічно якось себе проявляти, готові до того, щоби при певній нагоді (скажімо, після різного роду хірургічних втручань в разі ускладненого післяопераційного періоду, реанімаційних заходів, інтенсивної терапії, тривалої штучної вентиляції легень, після важких комбінованих травм, після кардіохірургічних, нейрохірургічних операцій тощо) бурхливо розмножуватися. Це загрожує кандидозним сепсисом (грибковим зараженням крові. – Т.К.), від якого вилікуватися дуже важко. Більше того, часто, коли людина захворіла, їй призначають антибіотики. Але «на око», без спеціальних аналізів, важко зрозуміти, чи ця недуга – то є бактеріальна патологія, коли вкрай необхідні антибіотики, чи то вже патологія, спричинена грибами, при якій антибіотики категорично заборонені. На жаль, мушу констатувати, що маємо випадки, коли людина помирає саме від грибкової інфекції.

– Як діагностувати саме грибкову інфекцію?

– Зробити це достатньо важко. По-перше, тому, що якоїсь специфічної клініки нема, тобто є висока температура…

– За наявності грибів є висока температура?

– Так, бо гриби спроможні уразити серце, нирки, печінку, нервову систему, спричинити менінгіт. Вони можуть просто зруйнувати наш організм – він ніби починає плавитися. На що лікарі першочергово мають звертати увагу, оцінюючи стан хворого, так це на неефективність лікування. До прикладу, лікар діагностує пневмонію і при тім призначає найсучасніші антибіотики, але лікування хворому не допомагає. Отож, цілком імовірно, що це пневмонія, спричинена грибами. І тоді вже потрібні спеціальні методи діагностики (посів крові на наявність грибів; можна взяти на аналіз харкотиння, сечу, слину чи будь-який інший матеріал, який сіють на вміст грибів). І якщо наявність грибів підтверджується, лікування змінюють докорінно.

– Не таємниця, що нині дільничні лікарі, аби позбавити себе зайвих клопотів, моментально, коли є катаральні явища (нежить, кашель, першіння в горлі), я вже не говорю про грип, призначають антибіотики (і таблетовані, й ін’єкційні). Не таємницею також є те, що, коли після 5 днів лікування антибіотиками не настає полегшення, той же дільничний призначає інший антибіотик, сильніший за дією, котрий знову ж таки не допомагає, і т. д. Більше того, ці «експерименти» (а як інакше можна охарактеризувати таке «калейдоскопічне» лікування?) проводять у домашніх умовах, без додаткових обстежень, у ліпшому разі, хворого скеровують на загальний аналіз крові та сечі до поліклініки за місцем мешкання. То чи варто людині погоджуватись на такі «досліди»? Може, варто відразу зробити якісь спеціальні аналізи, щоби не спровокувати хворобливого розплодження грибів?

– Як на мене, антибіотикотерапія – взагалі болюче питання. У жодній цивілізованій країні світу пацієнт антибіотика в аптеці без рецепта не купить. Ми ж «наражаємось» у будь-якій аптеці на будь-які антибіотики, часто-густо спираючись навіть не на поради лікаря, а на «вдалий» досвід сусідів. Тому заборона безрецептурного продажу антибіотиків є нагальною справою. Я веду до того, що антибіотики – це дуже серйозні препарати, скерованої на певну інфекцію дії. До речі, при грипі антибіотиків взагалі недоцільно призначати, бо вони ще більше сприяють зниженню імунітету, що призводить до масового розселення «наших друзів» грибів. Якщо ж дільничний призначає кілька поспіль антибіотиків, треба ставити під сумнів фаховість лікаря або змінювати лікаря. На жаль, за нашими лікарями нема страхових компаній, які б відстежували доцільність і обстеження, і лікування. Ще раз наголошую: антибіотики мають призначатися тільки за абсолютними показами.

– Знаю, що антибіотики у невеликих кількостях дістаємо навіть з їжею, бо і корівонькам, і свинкам, і курочкам з метою профілактики різного роду захворювань їх додають до кормів.

– За різними джерелами, у понад 60% проб продуктів тваринництва виявляють мікродози антибіотиків. Тому, коли їмо дієтичне яйце або м’ясо, ймовірно, з’їдаємо порцію пеніциліну або іншого антибіотика. Можливо, саме цим пояснюється широке розповсюдження дисбактеріозу (а це якісна зміна бактеріальної мікрофлори організму, головним чином, кишечника), алергій, порушень імунної системи і виникнення грибкової патології.

– Якщо, припустімо, грибом уражені внутрішні органи, чи це передається як заразна хвороба?

– Так, за певних умов. Але найлегше передаються ті форми, що вражають нігті, шкіру, волосся.

– Чи передаються вагінальні форми гриба?

– Так, за умови, якщо в сексуального партнера ослаблений імунітет.

– Зупинімося детальніше на ураженні нігтів рук і ніг. Що частіше уражається грибом: нігті верхніх кінцівок чи нижніх?

– Без сумніву, нижніх, позаяк руки частіше миємо, отож вони чистіші, менше пітніють і на них менше збудників.

– Чула, що жінки рідше наражаються на грибок нігтів, позаяк покривають їх лаком.

– Це хибна думка, лак тут ні до чого, бо грибок проникає під ніготь і звідти його поїдає, а лак наносимо зверху.

– Якщо чоловік (партнер) має грибок на ногах (оніхомікоз), то як уберегтися жінці?

– По-перше, речі, які ви носите, якими контактуєте (домашні капці, шкарпетки, рушники, простирадла тощо), мають бути окремими.

– А ванна чи душова кабінка, котрою обидва користуються?

– Від інфікування убезпечить регулярне і ретельне миття ванні і кабінки, бажано – з дезінфікуючими засобами.

– Існує думка, що для знезараження поверхні нігтів чи навіть профілактики грибкових захворювань помічні оцет чи лимонний сік.

– Кисле середовище вбиває гриби, але не є стовідсотковим гарантом безпеки. Я б радив для профілактики спеціальні препарати жінці і серйозне медикаментозне лікування її партнерові. Звичайно ж, після відповідного обстеження у дерматолога. До речі, таке обстеження можна зробити тільки у шкірвендиспансері. Там візьмуть зішкріб, виростять гриби, подивляться під мікроскопом, визначать «ваш тип» і призначать адекватне лікування. І варто обов’язково взяти до уваги таке: ефективність сучасних протигрибкових препаратів – дуже висока, одначе більшість із цих медикаментів – токсична. А це означає, що ці ліки з великою пересторогою потрібно приймати людям, зокрема, з печінковою чи нирковою недостатністю, також – із захворюваннями крові. Тому – жодного лікування на хлопський розум, без консультації з лікарем! А особливо це стосується дітей!!!

– Що можете порадити в сенсі загальної профілактики грибкових інфекцій?

– Передусім це є дотримання загальних правил гігієни. По-друге, лікування антибіотиками тільки під контролем лікаря. Крім того, раджу у разі найменшої підозри на грибкове захворювання не пошкодувати кількох гривень і здати аналіз, про який ми щойно згадували.

– Чи варто дотримуватися спеціальної дієти, коли маємо грибкове захворювання?

– Лікування грибкових інфекцій полягає не тільки у призначенні спеціальних протигрибкових препаратів нового покоління, а й у проведенні загальнозміцнювальних процедур і застосуванні спеціальної дієти. На час лікування доцільно відмовитися від продуктів, багатих на вуглеводи. Варто пам’ятати, що цукор – це чудове середовище для грибів. Доцільно обмежити споживання макаронних виробів, круп’яних страв, а також усього, що готують з використанням дріжджів (пиво, квас, шампанське, здоба, тістечка, торти). Здивуєтеся, але навіть хліб необхідно їсти тільки свіжий, бо на другий-третій день у ньому починається ріст пліснявих грибів. Для розвантаження печінки слід утримуватися від жирної свинини, баранини, вудженого м’яса, розсолів, смаженого, від м’яса гуски і качки. Перевагу слід надавати овочевим стравам – з моркви, капусти, гарбуза, кабачків, зеленого горошку, квасолі. Не зайве споживати нежирний сир і сметану, кисломолочні продукти. Можна їсти телятину, яловичину, курей, відварену і тушковану рибу.

Здоров’я усім!

І жодних грибів! Крім, звісно, добрих лісових у сезон та цілком безпечних печеричок.

Джерело: ZIK