Львів святкуватиме 100-річчя театру імені Марії Заньковецької

6 Вересня 2017 22:51


Федір Стригун – художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. Фото: Микола Тис/ZIK

Восени Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької розпочинає святкування сторіччя. До ювілейного театрального сезону колектив готує нові постановки, прем’єри яких відбуватимуться протягом кількох місяців.

Про це сьогодні, 4 липня, під час прес-конференції повідомив головний режисер театру, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Федір Стригун, передає кореспондент ІА ZIK.

Завідувач літературною частиною театру Мирослава Оверчук на початку прес-конференції зазначила, що театр є найстарішим в Україні.

«Ми не святкуватимемо століття один день. Ні. Століття – це цілий сезон (друга половина 2017 – перша половина 2018 року)», – наголосив Федір Стригун і зазначив, що фінансової підтримки з боку державної влади поки немає: «Все залежить від того, наскільки наші владні структури зрозуміють, що таке культура і 100-річчя Театру Заньковецької. Це не сторіччя Пінчука, не сторіччя Ахметова. Я не бачу великого ажіотажу (через 100-річчя театру Заньковецької, – ред.)».

Він повідомив, що на жовтень запланована урочиста академія і прем’єра спектаклю «Марія Заньковецька».

«Ми дуже хвилюємося і стараємося, щоб вийшла вистава «Марія Заньковецька». Це друге звернення до п’єси Івана Рябокляча. Він її писав спеціально для нашого театру. Маємо ексклюзивний дозвіл автора. У першій постановці спектакль йшов 22 роки. Зараз ми подумали, що нам би годилося нашій патронесі і всім тим, з ким вона працювала, серед кого вона була і хто творив український театр, віддати таким чином шану. Ми подумали, це річ, яка повинна бути на нашій сцені», – зазначила завідувач літературною частиною Мирослава Оверчук.

Федір Стригун зазначив, що у театрі вирішили зробити постановку саме цієї п’єси, оскільки вона найкраща: «Скільки я не перечитав п’єс, але найбільше влаштовує ця. Твір Рябокляча мені подобається тим, що він дуже позиційний. Тут є головне – як, де, звідки і чому з’явилася така актриса як Марія Костянтинівна Заньковецька. У цьому є певна мотивація».

Марію Заньковецьку гратиме Альбіна Сотникова. У коментарі журналістам вона зізналась, що ця роль є великою відповідальністю.

«Марія Заньковецька не є вигаданим персонажем. Одна справа грати нереальних людей, інша – людей із своєю енергетикою, зі своїми мріями і надіями. Чим більше ти про неї читаєш, тим більше дивуєшся, наскільки це була сильна, вольова і нещасна жінка. Хочеться донести до глядача її як жінку, особистість, яка могла вистояти і згуртувати усіх», – наголосила Альбіна Сотникова.

Також серед прем’єр ювілейного сезону – «За двома зайцями» Михайла Старицького, «Перед заходом сонця» Гергарта Гауптмана. Крім того, театр поставить українську класику, зокрема, твір Івана Карпенка-Карого, і п’єси Вільяма Шекспіра.

Як раніше повідомлялося, на жовтень-листопад у театрі запланований міжнародний фестиваль, участь в якому візьмуть театри з України, Польщі, Литви та Білорусі. Читайте більше тут:

Джерело: ZIK