Місце народження Adidas і Puma — у Львові

31 Серпня 2017 18:15

Я й подумати не могла, що в будинку по вулиці Коперника у Львові, якраз навпроти палацу Потоцьких, «народилися» дві всесвітньо відомі фірми, що виробляють спортивні взуття й одяг. А справа була так.
1918-го сім’я баварських німців Дасслерів, рятуючись від повоєнного голоду, переїхала до Львова. Брати Адольф (18 років) і Рудольф (20 років) зайнялися маленьким сімейним бізнесом — пошиттям домашніх капців. Але Адольф, пристрасний футболіст, став шити для себе і друзів спеціальне взуття для занять спортом. Саме тут він вигадав і створив перші кросівки. «Відкриття» користувалося таким успіхом, що незабаром за бутсами до нього стали приїжджати з усієї Австро-Угорщини і навіть з-за кордону.
Там і виникла перша майстерня зареєстрованої 1924-го фірми «Дасслер». До 1930 року сім’я володіла вже і фабрикою у Львові. Але 1933-го родина повернулася на батьківщину, до Баварії. Та фабрика у Львові залишилася в їхній власності і продовжувала працювати. Під час Другої світової війни старший брат потрапив на фронт, а молодший залишився в тилу, щоб постачати німецьку армію взуттям.
Після війни брати посварилися, фірму розділили. Адольф назвав свою Adidas (це його прізвисько ще зі Львова), а Рудольф свою — Puma. Конкуренція між братами проіснувала до кінця життя. Навіть працівники їхніх фабрик ходили в різні паби і віддавали дітей в різні школи. Потім Адольф виїхав в США. Після його смерті діти підприємство продали. До речі, фабрику «Дасслер» із приходом радянських військ 1939-го націоналізували. На її базі створили велику за взуттєву фабрику «Прогрес».

Тетяна Буняк

Джерело: Міст online