Вежа Пам’яті — на горі Діл

27 Серпня 2017 16:08

27 серпня 2017 р. на горі Діл в с. Недільна Старосамбірського району Львівщини відбудеться урочисте відкриття Вежі Пам’яті – величного пам’ятника курсантам підстаршинської школи УПА, що діяла в цій місцевості у 1943-44 роках. На цьому місці 105 безстрашних упівців прийняли бій з більш як трьохтисячним німецьким угрупуванням. 43 юнаки-партіоти навічно лишились у цій землі.

На місці їх загибелі народною толокою споруджено унікальну вежу-дзвінницю висотою 43 м за проектом архітектора Олеся Дзиндри.

05.10.2009 на сайті Музею ідей було опубліковано звернення: “Бойківська дерев’яна вежа — дзвіниця — символ віри і відповідальності, яка має стати форпостом безпеки в майбутньому і зберігати пам’ять про подвиг молодих українських повстанців.

Вежу-дзвіницю буде споруджено на горі Діл (4 км на схід від села Недільна, Старосамбірського району). 868 м на рівнем моря, 107 км від Львова на осі західних руських кордонів Лаврів – Стрілки – Діл – Тустань – Сколе.

З ініціативи патріотів, мешканців Бойківщини було вирішено збудувати народний пантеон пам’яті і зробити це за старим українським звичаєм — зібрати Толоку.

«НЕБАЙДУЖІ УКРАЇНЦІ, ЗГОЛОШУЙТЕСЯ НА ТОЛОКУ — ДЕНЬ ПРОВЕДЕНИЙ З ДІТЬМИ НА БУДОВІ БОЙКІВСЬКОЇ ДЗВІНИЦІ — ДОСТОЙНИЙ КАМІНЬ, ЗАЛОЖЕНИЙ ВАМИ У ФУНДАМЕНТ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНЬОГО. ПАМ’ЯТНИКИ СТОЯТЬ ДОТИ — ДОКИ ЖИВА ПАМ’ЯТЬ. ЗБАГАТІТЬ СЕБЕ ПОЧУТТЯМ ВЕЛИКОЇ РОДИНИ І ВИКОНАНОГО ОБОВ’ЯЗКУ.» ОЛЕСЬ ДЗИНДРА”

У зведенні вежі найактивнішу участь брали ветерани Української Добровольчої Армії, тому місцева громада звернулась до командувача УДА Дмитра Яроша з проханням першим ударити в дзвін на відкритті пам’ятника.

Крім поминальних та культурних заходів передбачається погашення поштової марки «Вежа Пам’яті» та внесення вежі в «Книгу національних рекордів України».