Візуалізація реконструкції вулиці Вітовського у Львові

9 Серпня 2017 00:46

Фото: PHOTO-LVIV.IN.UА

Львів’яни, які живуть на Вітовського та поблизу, розповіли, що їх не влаштовує зараз та як можна зробити вулицю комфортнішою.

Під час громадського обговорення «Планування території між трамвайним депо та площею Франка» головний архітектор Львова Юліан Чаплінський представив попередні напрацювання реконструкції вулиці Вітовського.
За словами головного архітектора, майбутні роботи мають охопити частину вулиці Сахарова та ділянку вул. Вітовського до площі Франка (включно). «Є реальна потреба реконструкції площі перед трамвайним депо, адже це перехрестя – конфліктне, недобре організоване, із постійними заторами. Колектор на вулиці є дуже старим. Тож існує ще й проблема із постійним підтопленням території», – зазначив він.

вул. Сахарова – Вітовського після зливи

Андрій Комар, який живе на перетині вулиць Вітовського і Турецької, нарікає на постійну вібрацію від руху трамваїв та зсуви землі поблизу будинків.
Мешканка вул. Вітовського, 5а, Тамара, додала, що через вібрацію руйнуються фасади будівель. Окрім того, її непокоїть, як дорогою розганяються автівки і громадський транспорт. Додає, що ніхто не зважає на знаки, які обмежують швидкість.
«Ми розуміємо, що це важлива транспортна розв’язка, але вулицею їздить забагато трамваїв і маршруток. Кожні п’ять хвилин ми переживаємо маленький землетрус», – каже Наталія Семенюк, мешканка будинку №16.
Нагадаємо, відновлення Пелчинського ставка має стати частиною комплексної ревіталізації цієї частини Львова. Відновлений район, на думку Юліана Чаплінського, повинен стати новим центром відпочинку для львів’ян та гостей міста, розвантаживши середмістя. Відновлення ставка, крім створення унікальної та потрібної бідному на водойми Львову рекреаційної зони, вирішить проблему з регулярним затопленням, що відбувається майже щороку за великої зливи, бо зараз вода з навколишніх пагорбів тече туди, де колись була водойма. Адже історичний Пелчинський став займав велику територію від нинішнього Парку культури до трамвайного депо.
Мешканець вулиці Вітовського Роман каже, що ідею відновлення водойми підтримує, але за умови професійного втілення та подальшого відповідального догляду за територією.
Жителька вулиці Болгарської, поблизу якої буде озеро, категорично проти такого рішення: «Ми проти відновлення ставу. Тоді тут зміниться мікроклімат, з’являться комарі. Наперед попереджаємо, що будемо боротися».
Мешканка вулиці Лук’яновича Олена називає появу водойми вдалою ідеєю, що допоможе вирішити проблему із постійними потопами, але закликає проектантів краще комунікувати з мешканцями, вести постійний діалог: «Було би добре сфотографувати стави у містах за кордоном, де є будинки поруч із водоймами. Показувати, пояснювати – тоді й думка людей зміниться».
За словами Юліана Чаплінського, побажання та зауваження мешканців врахують. Наступним етапом стане розробка проектного завдання, яке передбачатиме роз’яснення від експертів та можливість спільного обговорення. Напрацьований проект опублікують у доступному та зручному для мешканців форматі. Кінцевий робочий проект передбачатиме вже деталі, терміни та кошторис.
Додамо, що окрім вулиці Вітовського, міська влада планує реконструювати стадіон на Кастелівці, облаштувати парк на Цитаделі, ревіталізувати частину Парку культури й оновити парк атракціонів, організувати на горезвісному перехресті нормальне кільце, а також перетворити старе трамвайне депо на креативний простір Lem Station.

Джерело: Твоє місто