У Львові розкажуть історію п’яти будинків

1 Серпня 2017 19:32

У серпні відбудеться наступна міська прогулянка Неоготика. Історії п’яти будинків на основі матеріалів, опрацьованих у межах проекту Інтерактивний Львів . Про це повідомляє Центр міської історії Центрально-Східної Європи.

Загальний вид на вул. Підвальну. Фото кін. 19 ст.

5 серпня 2017 року о 13.00 відбудеться наступна міська прогулянка Неоготика. Історії п’яти будинків на основі матеріалів, опрацьованих у межах проекту Інтерактивний Львів . Прогулянка зосередиться на історіях будинків розташованих між сучасними проспектом Шевченка і вулицею Стефаника. Це приклади різних видів житла, збудованих між 1829 і 1911 роками, що мали різних власників від князя і впливового політика до будівельного майстра, який лише починав свою кар’єру, чи майбутнього президента міста. Їх об’єднує неоготична стилістика, але у кожному випадку її можна трактувати по-різному: як експеримент із формою, як вияв розкоші, чи як реферування до архітектури австрійських казарм.

Обрані будинки можуть бути показовими на тлі ситуації з будівництвом у Львові ХІХ століття. Тоді все більше людей переїжджали до міста у пошуках роботи і потребували дешевого житла. Приватні забудовники, в чиїх руках зосереджувалася більшість житлового будівництва, були зацікавлені у якнайвищому доході від оренди. Норми, якими регламентувалося будівництво, переважно складалися з антипожежних вимог. Архітектори у дизайні будинків здебільшого відтворювали одні й ті ж форми історизму. Таким чином найпоширенішим видом житла стали рядові будинки, які зневажливо прозивали чиншовими казармами /нім. Mietskasernen . Часто помешкання у них були ні дешевими, ні комфортними, проте фасади та інтер’єри мали багатий декор. Прогулянку проводитиме координаторка проекту Інтерактивний Львів Ольга Заречнюк на основі власного дослідження будинків. Участь є безкоштовною, потрібна лише попередня реєстрація. Орієнтовна тривалість прогулянки 1,5 год.

Джерело: Укрнет