В Україні кладуть красивий асфальт до лікарні, в якій немає ні ліків, ні техніки – активіст

7 Травня 2017 11:10

 

Фото: Сергій Бобра

В Україні активно почне розвиватися та змінюватися медична галузь лише тоді, коли для чиновників пріоритетом номер один стануть життя українців, а не комфорт.

Таку думку висловив громадський активіст, член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД Дмитро Шерембей  під час прес-конференції сьогодні, повідомляє кореспондент Leopolis.news.

Дмитро Шерембей зазначив, що в Україні упродовж всіх років незалежності влада обирає, що є пріоритетом: комфорт чи життя людей. Практично в усіх випадках держава вибирає фінансування комфорту, а не життя.

«Комфорт в даному випадку – це красива обласна адміністрація, красиві кабінети у чиновників. Водночас життя – це коли в лікарні є ліки та техніка, якими можна врятувати життя. На жаль, за весь час незалежності у нас вибирають комфорт. Влада готова прокладати красивий асфальт до лікарні, в якій взагалі нічого немає: ні техніки, ні ліків», – пояснив активіст.

Він додав, що не правильно виділяти кошти із бюджету на нові меблі для кабінетів чиновників чи їхні премії, коли бракує грошей на придбання медичних препаратів чи обладнання.

«У будь-якій нормальній сім’ї, якщо дитина захворіє і потребує проведення важкої операції, батьки все продадуть, позичать, знайдуть кошти, щоб врятувати цю дитину. Було б дивно, якщо у дитини була б проблема, а тато в цей час купував би собі нові речі, ґаджети тощо і не зважав на дитину. А сім’я – це ж мініатюра держави. В Україні величезна кількість людей потребують медичної допомоги: ліків, операцій, трансплантацій. Але замість того, щоб виділяти кошти на ліки, наша влада дає гроші на премії», – наголосив Дмитро Шерембей.

«Пацієнтський рух бачить таку ідеальну картину: життя стає пріоритетом номер один і це буде впливати на політику в державі, зокрема на фінансову та економічну політику, центральну та регіональну. Дуже дивно чути, що у Львові уся обласна рада проголосувала за виділення чиновникам на премії 9 млн грн, а при цьому бракує пацієнтам на препарат всього три мільйони гривень, але їх не дають.  Так, чиновники не отримали б 3-4 тисяч гривень премії, але це не позбавило б їх життя. А для людей, які не отримають ліків, це може стати причиною смерті. Ця картина характеризує політику всієї держави», – додав він.

Дмитро Шерембей закликав чиновників та депутатів відмовлятися хоча б частково від комфорту заради життя людей.

Джерело: leopolis.news