У Львові з липня видаватимуть гроші замість пільг на проїзд

1 Квітня 2017 11:21

З 1 липня у Львові почнеться експеримент монетизації пільг. Він триватиме півроку і, якщо стане успішним, з 2018 року пошириться на всю Україну

Перші кроки У ЛОДА говорять, що у Львівські області припинять “безкоштовний проїзд” для пільговиків. “На Львівщині налічується близько 700 тисяч пільговиків, зараз розраховуємо, скільки з бюджету області та держбюджету зможуть виділити коштів на це, які за чинним законодавством перераховують за перевезення пільговиків на рахунку автопідприємств. Поки виходить близько 20 поїздок на місяць на громадському транспорті і, можливо, одна-дві поїздки (туди-назад) в тиждень на приміському транспорті — електрички, автобуси.

Але ці цифри можуть бути уточнені”, — зазначають в ЛОДА. Як працюватиме монетизація Міністр соцполітики Андрій Рева каже, що на першому етапі монетизації пільг в Україні в 2018 році треба 20 млрд грн. У той же час міністр зазначає, що держава за 25 років набрала на себе стільки зобов’язань, що не в змозі профінансувати їх на 100%. Виходом має стати грошова компенсація, яка зможе виявитися меншою, ніж коштують пільги. Наприклад, людині дадуть грошей на 20 поїздок на місяць, а вона їздить 30-40 разів. Монетизацією пільг за компослуги займається Мінрегіонбуд і ЖКГ, і, за словами профільного міністра і віце-прем’єра Геннадія Зубка, її проведуть в 2018 році в два етапи. “Перший — на рівні постачальників послуг, другий — споживачів послуг ЖКГ.

Потрібно уточнити списки людей, які дійсно потребують допомоги. Щоб нікого не залишити без уваги і щоб грошима не скористалися шахраї”, — зазначив Зубко. Для чого монетизація “Якщо ми говоримо про пільги на оплату проїзду, то ми повинні задуматися над тим, що не всі люди, яким держава передбачила пільги, мають можливість ними скористатися, — пояснює Hromadskeradio.org експертка Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.

— Наприклад, людина з інвалідністю не може скористатися пільгою на проїзд. Монетизація вирівняє можливості. Коли у людини на візку чи у людини, яка живе у сільській місцевості, виникне потреба кудись поїхати, вони можуть викликати таксі або оплатити бензин. Люди зможуть самі розпорядитися грошима”. Можливо таке, додає експертка, що люди зможуть використати гроші на будь-які потреби, а не лише на проїзд чи комуналку. Але це ще залежатиме від рішення уряду, який може, наприклад, перераховувати гроші на “соціальну картку”, коли у людей не буде можливості використати гроші на щось інше. Монетизація дозволить автоперевізникам гарантовано отримувати оплату за проїзд, адже держава може не в повному обсязі компенсовувати перевезення пільговиків.

Джерело: ukr.segodnya.ua