Львівська облрада виступила за повернення у держвласність стратегічних підприємств

16 Лютого 2017 08:56

Львівська облрада ухвалила заяву щодо заборони приватизації стратегічних підприємств та реприватизації майна незаконно проданих підприємств.

Таке звернення депутати Львівської обласної ради затвердили під час засідання сесії у вівторок.

У заяві написано, що нещодавно Фонд державного майна України оприлюднив перелік із 270 об’єктів для продажу 2017 року. Депутати вимагають від чинної влади відмовитися від спроб приватизувати прибуткові державні підприємства та ті, які мають стратегічне значення для країни.

«Згубні наслідки відкритого «дерибану» надбань багатьох поколінь українців, на жаль, не є аргументом для нинішньої влади, яка на догоду олігархам знову форсує приватизаційні процеси. Водночас очевидно, що нинішні олігархічно-промислові групи злочинним шляхом заволоділи більшістю стратегічних об’єктів в Україні. Прикладом цього є «Укртелеком», який належить олігархові Рінату Ахметову і який свого часу було приватизовано за безцінь. Окрім того, інвестори порушили статтю 27 Закону України «Про приватизацію державного майна», оскільки покупець акцій не виконав приватизаційних умов, а саме: не передав Держспецзв’язку обладнання телекомунікаційної мережі спеціального призначення. Через це державний бюджет утратив 220 млн гривень. Сьогодні є всі підстави, щоби повернути «Укртелеком» державі. Проте цю операцію, як і решта великих приватизаційних оборудок режиму Януковича, досі не скасовано в судовому порядку», ‒ написано в заяві.

Депутати виступають за заборону приватизації стратегічних та прибуткових державних підприємств; повернення в державну власність стратегічних підприємств: виробників електричної і теплової енергії, обленерго, облгазів, водоканалів; повернення в державну власність незаконно приватизованих підприємств.

Раніше представники громадських організацій звернулися в Генеральну прокуратуру та Національну поліцію з вимогою притягнути до відповідальності Ріната Ахметова за фінансування злочинних організацій на Донбасі.

Джерело: leopolis.news