Яким буде бюджет Львівщини на 2017 рік: прогноз

23 Грудня 2016 15:47

Цього місяця Верховна Рада затвердить Державний бюджет на 2017 рік. Після цього, як відомо, упродовж кількох тижнів мають бути затверджені місцеві бюджети. Тож у регіонах, зокрема на Львівщині, активно обговорюють та планують доходи і видатки на наступний рік. Цікаво, що Львів свою скарбницю уже затвердив: депутати визначили дохідну частину бюджету у розмірі 5 400 529,4 тис. грн і майже на такому ж рівні запланували видатки. Однак, крім Львова, ще понад 700 бюджетів області ухвалюватимуть до 25 грудня.

budget-ukraini-890x395

Яким буде прогнозований бюджет 2017 року та які особливості матиме скарбниця Львівщини під час колегії розповів директор департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації Олег Демків.

Бюджет 2017 року матиме такі основні показники: зростання індексу споживчих цін на 12,7%, ріст надходжень податків та зборів на 15% у порівнянні із 2016 роком, ріст комунальних платежів на 11% та ключовий показник, – особливість бюджету-2017, – зростання вдвічі мінімальної заробітної плати. Ці зміни вимагатимуть додаткових зусиль для збалансування місцевих бюджетів.

Ще однією особливістю бюджету 2017 року буде продовження децентралізації: відбудеться передача на фінансування за кошти місцевих бюджетів оплати енергоносіїв в установах охорони здоров’я, утримання установ загальної освіти (крім оплати праці медперсоналу) за кошти територій та фінансування із обласного бюджету професійно-технічних закладів, які у 2016 році фінансуються за рахунок бюджетів міст обласного значення. Це також навантаження на місцеві бюджети. Для збалансування цього додаткового навантаження держава передбачила 1,4 млрд грн так званої додаткової дотації.

За таких умов обсяг місцевих бюджетів у Львівській області в 2017 році становитиме 28,7 млрд грн, зокрема обласного бюджету – майже 12 млрд грн.

Варто зазначити, що у 2016 року видатки місцевих бюджетів Львівської області становитимуть понад 25,5 млрд грн.

Основну питому вагу доходів обласного бюджету, а саме 2/3 становитимуть соціальні субвенції. Це будуть субвенції на пільги та субсидії, допомогу сім’ям з дітьми. Увесь цей ресурс транзитом переходить у міста та райони.

Динаміка трансфертів до обласного бюджету буде такою: по освітній субвенції буде близько 300 млн грн, медична субвенція становитиме близько 1,5 млрд грн. По освітній субвенції заплановано те, що з неї фінансуватиметься складова педагогічної зарплати для працівників технічної освіти. Також передбачено 410 млн грн «додаткової дотації» із державного бюджету. Загалом субвенція із державного бюджету становитиме 10 млрд 200 млн грн і це на 34% більше, ніж у 2016 році.

У видатках обласного бюджету збільшення відбудеться на фінансування спеціалізованої медичної допомоги. Майже половина бюджету буде скерована на охорону здоров’я,  26% – на галузь освіти, 5% – на дорожнє господарство і на соціальний захист теж 5%. Відповідно на культуру, будівництво, спорт і фізичну культуру, охорону навколишнього природного середовища та сільське господарство буде виділено менше, ніж по 5% від видатків обласного бюджету.

Як написано вище, разом із трансфертами іншим бюджетам обсяг обласного бюджету становитиме майже 12 млрд грн. У цих коштах є видатки на обласні програми – 713 млн грн. Це менше, ніж у 2016 році і пов’язано із зростанням видатків на заробітну плату.

На дороги Львівщини із цих коштів пропонують спрямувати 192 млн грн: з них 172 млн грн для будівництва та реконструкції доріг та 20 млн грн на нову програму «Безпека на дорогах Львівщини».

По програмі в галузі охорони здоров’я передбачені видатки на лікування нефрологічних хворих – 68 млн грн та на медикаментозне забезпечення дороговартісного медичного лікування – 84 млн грн. Також є кошти на медикаментозне забезпечення та лікування дітей-сиріт – 29 млн грн і фінансовий ресурс для співфінансування програми Світового банку по лікуванні онкохворих  – 19 млн грн із обласного та понад 180 млн грн субвенції з державного бюджету.

На охорону навколишнього природного середовища – так званий спецфонд – прогнозують фінансування в обсязі 62 млн грн.

Зважаючи на позитивні відгуки стосовно програми мікропроектів у Львівській ОДА запланували зростання обсягу фінансування проектів для територій базового рівня до 60 млн грн.

Із отриманих у 2016 році перехідних коштів та отриманих у 2017 році залишків освітньої субвенції пропонують сформувати обласну програму із фінансуванням в розмірі 55 млн грн для придбання шкільних автобусів та покращення матеріально-технічної бази шкіл.

У бюджеті 2017 року планують зробити особливий акцент на заходах з енергозбереження. Пріоритетом буде бюджетна сфера. Пропонується суттєво збільшити зростання видатків на програму енергозбереження – до 30 млн грн. У Державному бюджеті навіть сформований фонд енергозбереження, остаточна сума якого буде визначена після затвердження. Однак до фінансування із держбюджету планують залучити гранти міжнародної допомоги.

На соціальний захист населення передбачено 41 млн грн. Це менше, ніж у 2016 році, однак із соціальних видатків 2017 році буде забрано низку витрат, які були цьогоріч. Серед інших видатків для придбання житла дітям-сиротам закладуть 7 млн грн.

Для фінансування фізичної культури та спорту наступного року виділять більше коштів, ніж в поточному році. Це пов’язано із пріоритетами, визначеними на рівні центральної влади, зокрема тим, що 10% із фонду регіонального розвитку планують витратити на встановлення спортивної інфраструктури в населених пунктах, зокрема будівництво майданчиків.

У галузі ЖКГ на відміну від попередніх років в 2017 році акцент зроблять на освітленні населених пунктів.   Освітлення в цих населених пунктах відновлюватимуть у межах обласної програми на умовах співфінансування з місцевих рад, яке повинне становити не менше як 10%. У Львівській області є 1043 населені пункти, які освітлено менше ніж на 30% або взагалі не освітлено.

Також на суму понад 10 млн грн фінансуватимуть програму із газифікації та «Питна вода».

Крім того, в 2017 році буде продовжено низку програм: підтримки військових формувань та силових структур, розвитку інформаційного простору, охорони культурної спадщини, планування територій.

У галузі культури пропонують розширити дію програми у частині підтримки музеїв та музичних шкіл – такі пропозиції були найчастішими на зустрічах із представниками культурного середовища Львівщини.

Леся БУРБАН

Джерело: Leopolis.news