Найважливіші світові події у році, що минає

20 Грудня 2016 10:49

Яким був світ у 2016 році? Аналіз найважливіших подій викликає неоднозначні почуття, зокрема, невпевненість у завтрашньому дні. Найпершими після огляду подій у 2016 році з’являються думки, що світ котиться кудись не туди, що людство знову переживає кризу. Бо дуже багато смертей та крові: війна в Україні, Сирії, Нагірному Карабаху, теракти в Туреччині, Франції, Америці, наплив біженців, землетруси, катастрофи.

ілюстративне фото

ілюстративне фото

Найбільшим для нас позитивом серед цього жахіття є те, що українська співачка Джамала перемоглa у 61 конкурсі Євробачення. І, звичайно, те, що Україна продовжує боротися проти московської орди.

Можна також виокремити такі події: під час референдуму у Великій Британії більшість британців висловилися за вихід Великобританії з ЄС, новим президентом Америки став Дональд Трамп; питання надання безвізу для України перенесено на 3 квітня 2017 року.

Всесвітньо відомий скрипаль Девід Гарет на днях сказав у Києві: «Світ зійшов з розуму. Але у нас є шанс, бо є музика». Так, ще є шанс – руйнування на шальці терезів переважити творчістю.

Читайте і судіть самі.

1 січня – Головування в Раді ЄС перейшло до Нідерландів.

16 січня – на виборах голови адміністрації президента Тайваню перемогу здобула кандидат від опозиційної Демократичної прогресивної партії Цай Інвень, яку прихильники називають «азіатською Меркель».

11 лютого – міжнародна група науковців поінформувала, що 14 вересня 2015 року перший раз в історії вдалося зареєструвати гравітаційну хвилю.

12 лютого – перша в історії зустріч Папи Франциска і патріарха Москви Кирила на Кубі, кульмінаційним пунктом якої стало підписання спільної католицько-православної декларації (Гавайської декларації).

26 лютого – Новим президентом ФІФА обрано Джанні Інфантіно.

28 лютого – нагороду Кіноакадемії за найкращий фільм отримала стрічка «У центрі уваги» (Spotlight) режисера Тома Мак Картні. Найкращим актором визнали Леонардо Ді Капріо за роль у стрічці «Легенда Г’ю Гласса». Найкращою акторкою – Брі Ларсон за стрічку «Кімната» режисера Ленні Абрахамсона.

3 березня – космічний телескоп Hubble’a відкрив найвіддаленішу галактику GN-z11, яка постала 400 млн років після Великого Вибуху.

22 березня – 31 людей загинуло, близько 300 отримали поранення внаслідок теракту в Брюсселі.

1 квітня – терористичний акт в Туреччині. Через вибух бомби загинули 7 поліцейських, поранено 27 осіб. У теракті зізналася Робітнича партія Курдистану.

2 квітня – війна у Нагірному Карабаху: раптове загострення конфлікту. Кількадесят осіб загинули по обидві сторони – вірменській та азербайджанській.

3 квітня – початок афери «Panama Papers». У ЗМІ «витекло» понад 11 млн документів, власником яких була панамська канцелярія Mossack Fonseca. Вони показують як фірма допомагала своїм клієнтам не платити податки.

14 квітня і 16 квітня – в серії землетрусів в Японії (місто Кумамото) загинуло щонайменше 44 особи

16 квітня – під час землетрусу в Еквадорі загинули 660 осіб, понад 27 000 зазнали поранень.

15 травня – українська співачка Джамала перемоглa у 61 конкурсі Євробачення.

19 травня – над Середземним морем зазнав катастрофи літак EgyptAir 804, в якому загинуло 66 oсіб.

12 червня – під час нічної стрілянини в нічному клубі в Орландо (США) загинуло 50 осіб, 53 зазнали поранень.

13 червня – Microsoft оголосив, що за 26,2 млрд доларів купує LinkedIn, найбільший у світі соціальний сервіс, що спеціалізується на професійно-бізнесових контактах.

19 червня – на Криті, під патронатом патріарха Константинополя розпочався Всеправославний Собор.

23 червня – референдум у Великобританії стосовно членства у ЄС.

24 червня – оголошено остаточні результати референдуму, більшість британців висловилися за вихід Великобританії з ЄС.

28 червня – терористичний акт в аеропорту Атататюрк у Стамбулі. Внаслідок трьох вибухів загинула 41 особа, a 239 були поранені. Турецька влада звинуватила у теракті ІДІЛ та курдських бойовиків.

1 липня – головувати в Раді ЄС стала Словаччина.

13 липня – прем’єр Великобританії Девід Камерон пішов з посади. Його замінила Тереза Мей – друга жінка-прем’єр в історії цієї країни.

З 15 на 16 липня – вночі здійснено невдалу спробу військового перевороту в Туреччині.

19 липня – Дональд Трамп офіційно став кандидатом на 45 президента США.

26 липня – офіційно кандидатом на президента США стала Гіларі Клінтон.

5 серпня – відбулася церемонія відкриття Літніх Олімпійських ігор в Ріо-де- Жанейро.

24 серпня – внаслідок землетрусу силою 6,0 за шкалою Ріхтера в Італії загинуло щонайменше 296 oсіб, отримали поранення – 400.

4 вересня – Мати Терезу з Калькутти внесено католицькою церквою до лику святих.

5 вересня – Ісламська держава здійснила чергову серію збройних бомбардувань у Сирії.

18 вересня – парламентські вибори в Росії виграла партія «Єдина Росія».

16 жовтня – іракська армія розпочала битву за Мосул.

8 листопада – вибори у США:Дональд Трамп став 45 президентом Америки.

20 листопада – у катастрофі літака близько Медельїна в Колумбії загинула 71 особа, серед них 68 футболістів з клубу Chapecoense.

7 грудня – тижневик «Time» надав Дональду Трампу титул Людина року.

12  грудня –  радник ООН з гуманітарних питань Ян Еґеланд заявив про «звірства», вчинені у східному Алеппо сирійськими урядовими військами, які витіснили повстанців із міста.

13 грудня –  в офісі ООН з прав людини повідомили, що мають свідчення, що у чотирьох районах міста були вбиті 82 цивільні, серед яких 11 жінок і 13 дітей. Загалом, понад 1071 цивільного було вбито в східній частині Аллепо під час військових атак режиму Ассада та російських винищувачів із 15 листопада 2016-ого року.

14 грудня – В Алеппо відбувається геноцид. Цивільних вбивають або вони гинуть під бомбами. Люди записують прощальні відео із закликами врятувати людство та кажуть не вірити, що комусь до них є діло.

15 грудня – Європейські парламентарі перенесли розгляд питання про надання безвізу для України на 3 квітня 2017 року.

Підготувала Галина Палажій,
IA ZIK.

Джерело: ZIK