У Львові відбулись заходи по вшануванню пам`яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

14 Грудня 2016 15:46

Львів’яни вшанували пам`ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. З самого ранку у місті відбулось покладання вінків до пам`ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля», тут відслужили панахиду та провели мітинг-реквієм та народне віче, повідомляє LvivNews

lvivnews.com.ua

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року. Ця пам’ятна дата була затверджена указом президента України 10 листопада 2006 року.
Найбільша у світі ядерна катастрофа мала страшні наслідки. В атмосферу було викинуто майже 190 тонн радіоактивних речовин. Постраждала не лише Україна, але й багато держав, включаючи Росію, Білорусь.На ліквідацію аварії було кинуто всі сили Радянського Союзу. Люди працювали, не покладаючи рук, щоб закінчити будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком.

«Коли сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – вибух на Чорнобильській АЕС, сотні львів`ян взяли участь у ліквідації її наслідків. А згодом тисячі сімей переселенців із радіаційно-забрудненої зони знайшли нові домівки на Львівщині. Один із найкращих лікувальних закладів обласного центра досі називають чорнобильською лікарнею, оскільки цей заклад надавав і надає допомогу тим, хто постраждав від опромінення. Проте не всі ліквідатори і ті, хто постраждав від аварії, дожили до сьогоднішнього дня. Вони заплатили своїм життям щоб локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Їх пам`яті і вклоняємось доземно сьогодні»,- зазначив голова облдержадміністрації Олег Синютка.

День вшанування пам`яті часників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС встановлено згідно з Указом Президента України на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинули від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

 

Джерело: lvivnews.com.ua