Який день на Юрія, така й зима

9 Грудня 2016 12:17
1366x768.ru

1366×768.ru

Сьогодні за церковним календарем – День “зимового” або “холодного” Юрія. Його називають також осіннім Єгорієм (Георгієм), бо за старим стилем свято припадало на 26 листопада.

«У нас два Єгорія: один голодний (6 травня), а другий холодний», – казали колись.

Це свято встановлене великим Київським князем Ярославом Мудрим (в хрещенні Георгієм) на честь освячення спорудженої ним у Києві церкви святого Георгія.

Храм було закладено в 1037 році поблизу Софійського Собору. Він входив до грандіозного архітектурного ансамблю «міста Ярослава». Церкву освятив сподвижник Ярослава перший Київським митрополит з українців Іларіон. До наших днів храм не зберігся.

Зимовий Георгій збігався із закінченням усіх робіт у полі, в городі, саду, і селяни приступали до зимових занять.

Саме із цим зимовим днем пов’язана одна історична подія, яка зафіксувалася у приказці: «Оце тобі і Юр’їв день». У XV—XVIII ст. в Російській імперії був визначений законом період (тиждень до Юрія і тиждень після нього), коли селянам дозволялося вільно переходити від одного землевласника до іншого. Якщо коротко нагадати, то, по-перше, саме в цей день поміщики розраховувалися з кріпосними селянами. Розрахунок відбувався за результатами зібраного врожаю, тоді, коли в селі закінчувався фінансовий рік. Саме від Єгор”єва дня, як називалося Юр’їв день, сталося слово «обдурити», яке означало нечесно розрахуватися. По-друге, саме тоді був дозволений відхід від поміщика. Селяни в 15 столітті відмінно знали, що таке Юріїв день, адже в цей день вони могли вільно залишити свою землю і піти до іншого землевласника. Для цього, однак, потрібно сплатити борги раніше поміщику, а також мито за користування земельним наділом і двором (старшу). Ті, хто прожив 4 або більше років у землевласника, сплачували у випадку переходу «все літнє». Інші, які перебували в його підпорядкуванні менше чотирьох років, віддавали тільки частину, в залежності від того, який час вони прожили у нього. 1783 року Катерина ІІ це право ліквідувала, а приказка залишилася.

За цим святом визначають погоду: «Який день на Юрія, така й зима».

Джерело: zz.te.ua