У Львові сьогодні вшановують пам’ять Миколи Колесси

6 Грудня 2016 15:18
gazeta.ua

gazeta.ua

6 грудня відзначаємо день народження Миколи Колесси – справжнього патріарха української музики, непересічного композитора, диригента та педагога.

На світлий спомин про музиканта всіх охочих запрошують сьогодні, 6 грудня, о 19.00 у Концертний залі ім. С. Людкевича відвідати вечір, сповнений передсвяткового затишку та самобутнього колориту.

Вечір, який дозволить сповна зануритись в світ фольклорних обробок Миколи Колесси та відчути його міцний зв’язок не лише з класикою, а й з народною музикою, пише Львівська газета.

Народжений у сім’ї видатного фольклориста Філарета Колесси, майбутній композитор із дитинства був оточений не лише мистецтвом, а й палкою пристрастю до українського коріння, яке він перейняв від батьків. Зачарований народними мотивами, Микола Колесса особливо полюбив мелодії карпатського регіону. Його приваблювали архаїчні фольклорні традиції, які збереглися у музиці гуцулів, бойків, лемків, й приносили колосальне натхнення.

Згодом це захоплення знайшло вираження у власній творчості музиканта — найвидатніші роботи Колесси пов’язані саме з народними традиціями, які він з особливою чуттєвістю та гармонією поєднував із західноєвропейськими течіями того часу. Саме це поєднання стало характерним для творчого почерку композитора і було яскраво втілене в його сюїтах «В горах», «Картинки з Гуцульщини», «Дрібнички». А також у вершинній роботі Колесси – оркестрово-хоровому циклі «Лемківське весілля», яке неодноразово називали українською «Карміною бураною».

Поряд з карпатським колоритом на концерті прозвучить й унікальна в’язанка українських пісень під назвою «Вулиця». Обробки композицій, зібраних на Стрийщині Філаретом Колессою, дозволять бодай на один вечір, бодай подумки, в уяві перенестися на веселі гуляння хлопців і дівчат, які давно-давно, понад сотню років тому збиралися на вечірні посиденьки. Зовсім так, як і роблять це зараз…

Фольклорну магію втілять на сцені струнний квартет «Фенікс» (диригент Василь Яциняк) та Галицький академічний хор (диригент-хормейстр Мар’яна Ферендович).

У програмі твори:

Микола Колесса. «Лемківське весілля» для мішаного хору в супроводі смичкового квартету

Микола Колесса. Обробки народних пісень:
Сидить пташок на черешні (лемківська народна пісня)
Бодай та корчмичка (лемківська народна пісня)
Не бий мене, мужу в ночі (лемківська народна пісня)
Ой ішла я полонинков (гуцульська народна пісня)
Говорили люди, сусіди (буковинська народна пісня)
Філарет Колесса. «Вулиця», низка народних любовних пісень для мішаного хору

Виконавці:
Струнний квартет «Фенікс»
Галицький академічний камерний хор
Василь Яциняк – мистецький керівник, головний диригент
Мар’яна Ферендович – диригент-хормейстер.