Наприкінці 2019 року голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія висловив думку, що зарплата депутатів Верховної Ради має становити від 70 до 100 тис. грн. Якщо проаналізувати кошторис Верховної Ради, то на зарплати нардепам на даний час вже виділено кошти в розмірі 642 млн. грн., що становить по 1,5 млн. грн в рік або ж 126 тис. грн. на місяць на одного народного обранця.

Але на цьому слуги народу, як виявляється, не збираються зупинятись. 27 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 2691, одним з ініціаторів якого є прихильник збільшення заробітних плат нардепам – Давид Арахамія. Законопроектом пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради, які покликані «удосконалити законодавчу процедуру». В чому ж полягають чергові удосконалення?

Як виявляється, ініціатори законопроекту пропонують голосувати за закони лише один день в тиждень – у четвер. В законопроекті так і зазначено: «У дні проведення пленарних засідань щотижня, як правило: … у четвер проводяться голосування (у тому числі щодо попередньо підтриманих пропозицій, поправок) при розгляді законопроектів за процедурою першого, другого  або третього читання…».

Згідно законопроекту у вівторок та середу у стінах Парламенту будуть «проводиться обговорення законопроектів за процедурою першого, другого або третього читання», а в п’ятницю депутати будуть ставити питання членам Кабінету Міністрів України, оголошувати запити та виступати «з різних питань».

Крім цього законопроектом також «включається турборежим» для невідкладних законопроектів, ініціатором яких може бути лише Президент або ж сама Верховна Рада.

Так, для скасування рішення Верховної Ради про прийняття в цілому як закону, законопроекту, що визначений як невідкладний, потрібно буде не менш як 45 народних депутатів (в діючому Регламенті – народний депутат або інший суб’єкт права законодавчої ініціативи).

Скорочуються також строки для внесення альтернативних законопроектів, що визначені як невідкладні, – з 14 до 7 днів при внесенні законопроекту та з 10 до 5 днів з дня направлення на повторне перше читання відповідного законопроекту.

Для невідкладних законопроектів також пропонується скоротити строки внесення пропозицій та правок при підготовці до другого читання – з 14 до 7 днів.

Ще однією новацією є те, що Верховна Рада тепер сама зможе вирішувати як їй розглядати невідкладні законопроекти, адже нововведення передбачають, що «Законопроекти, визначені як невідкладні, щодо яких надійшло письмове подання про їх підтримку, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, розглядаються в порядку, який визначається Верховною Радою за поданням комітету, до предмета відання якого належать питання регламенту. Відповідне рішення Верховної Ради заноситься до протоколу пленарного засідання Верховної Ради».

 Таким чином законопроектом 2691 реалізується наступне.

Депутати будуть голосувати за закони лише по четвергах, саме в цей день можна буде спостерігати максимальну концентрацію депутатів на своїх робочих місцях, адже керівництву партії легше «зібрати до купи» партійців один раз на тиждень, чим стежити за трудовою дисципліною протягом цілого тижня;

Скорочуються строки подання альтернативних законопроектів та внесення пропозицій та поправок до законопроектів, які визначені як невідкладні, а також запроваджується поняття розгляду законопроектів з принципу «як схочемо, так і будемо».

Враховуючи те, що коаліція у Парламенті зараз складається з однієї партії, це значно ускладнить роботу іншим фракціям та фактично означає, що в «турборежимі» можуть бути розглянуті будь-які законопроекти. І не лише в четвер, адже якщо обранці захочуть, то зможуть самі собі визначити порядок його розгляду.

Підсумовуючи, зазначу, що цей законопроект порушує основні принципи парламентаризму і не має аналогів в інших успішних демократичних країнах. В даному випадку, парламент хочуть перетворити на ручний  орган законодавчої влади.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна”