Андрій Москаленко: «Монастир кармелітів потрібно терміново брати під охорону»

19 Вересня 2019 08:23

Міський голова Львова Андрій Садовий скерував листа арбітражному керуючому ТзОВ «Львівський автобусний завод» Андрію Надлонку, з проханням передати в оренду костел та приміщення монастирського комплексу ордену кармелітів босих, аби спільно з Церквою мати змогу вжити заходів зі збереження від руйнування та подальшої реставрації будівель.

Це пам’ятка архітектури місцевого значення, що знаходиться на території заводу, перебуває у його власності та потребує здійснення невідкладних протиаварійних робіт. Як розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, упродовж 3 років міськрада працювала над тим, аби Міністерство культури України офіційно визнало об’єкт пам’яткою. І лише в 2018 році це вдалося. Однак, відтоді не було підписано жодного охоронного договору щодо збереження сакральної будівлі, попри неодноразові звернення до керівництва Львівського автобусного заводу.

За словами Москаленка, пам’ятка зараз — в особливо поганому стані. Ситуацію поглибило нещодавнє загорання будівлі, відтак — її руйнування може прогресувати й надалі. «Я не є правоохоронцем, щоб стверджувати, але в результаті чи то загорання, чи то підпалу, пам’ятка зараз — у надзвичайно поганому стані, і таке руйнування може прогресувати. Небезпека в тому, що зиму цей об’єкт у такому стані просто не переживе, тому потрібні швидкі дії. Упродовж останніх тижнів міський голова спільно з групою експертів напрацьовував, яким чином ми, як місто, можемо врятувати пам’ятку, адже її потрібно терміново брати під охорону», — зазначив посадовець.

Як додав директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко, на ім’я міського голови напередодні надійшло звернення від архієпископа Мечислава Мокшицького, з ініціативою та готовністю Римо-католицької церкви вжити термінових заходів щодо проведення в монастирському комплексі всіх необхідних протиаварійних та реставраційних робіт.

«Монастир збудований на початку XX століття римо-католицькою спільнотою у Львові, і, власне, римо-католицька спільнота дуже вболіває за те, щоб ця пам’ятка не була зруйнована, а використовувалась за цільовим призначенням, як і мають використовуватись сакральні споруди. До слова, у радянський період, монастир виконував роль актової зали для працівників ЛАЗу, — зазначив Євген Бойко. — Власне, до міського голови надійшло звернення від митрополита Мечислава, керівника Львівської архідієцезії Римо-католицької церкви, з готовністю швидко долучатися до робіт, які будуть пов’язані з виведенням з аварійного стану і швидкою реставрацією цих будівель».

Посадовець також пояснив, чому наразі йдеться лише про оренду приміщень. «Власне, це єдиний швидкий спосіб, щоб почати термінові протиаварійні та реставраційні роботи, адже будівля може зазнати швидкого руйнування від тих чи інших природних явищ», — зазначив Євген Бойко. Водночас, він додав: оскільки будівля — приватна, а вхід до неї обмежений, то умови оренди будуть визначені лише за результатами оцінки стану приміщень.

Джерело: Media Star