Що посієш….

16 Вересня 2019 13:23

Світовий досвід творення незалежних держав
Для багатьох нових чи відновлених держав світу ОБОВ‘ЯЗКОМ для отримання громадянства є знання мови, історії та Конституції країни.

Українська практика
За останні роки Уряд пропагує відмову від викладення української мови і літератури, історії України для більшості факультетів у вишах.

Результати
За даними ЗНО-2018 українську мову та літературу не склали 47 тисяч випускниківісторію України – 25 тисяч. (Повну статистику результатів, зокрема у регіональному вимірі, досі не оприлюднено).

Пропозиції
– Ввести ДОПЛАТУ за викладання української мови та літератури в школах (можливо диференційовано з огляду на регіони). Нагадаю, що Угорщина та інші сусідські держави доплачують за викладання своїх мов в школах України.

– Зберегти викладання української мови та історії України ДЛЯ ВСІХ СТУДЕНТІВ УСІХ ВИШІВ ДЕРЖАВИ.
Звісно, веду мову не про базовий шкільний курс, а про проблемний курс. Для прикладу, не курс історії України, а курс історії Української Державності. Само собою очевидна потреба перепідготовки викладачів цих предметів та розробка відповідних – сучасних курсів!

Висновок
Доки Держава ФІНАНСОВО ТА ІНФОРМАЦІЙНО визначатиме як пріоритет підготовку вчителів іноземних мов, а не УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ, доти Україна не стане СПРАВЖНЬОЮ ДЕРЖАВОЮ,
якою пишатимуться власні громадяни і яку шануватимуть іноземці.

Микола Томенко

лідер Громадського руху «Рідна країна»