“Новітня лісова мафія” – хто зупинить?

25 Травня 2019 12:39

Голова наглядової ради НУБІП та ініціатор закону про мораторій на вивезення лісу-кругляка Микола Томенко відвідав Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів та природокористування  «Боярська лісова дослідна станція», де сьогодні запустили нову лінію обробки обрізних пиломатеріалів.

«Сьогодні НУБІП показує чудовий приклад, як  можна відновлювати деревообробну галузь, працювати над системою газозаміщення та створення нових робочих місць. Розширення виробництва на Боярській лісовій дослідній станції також дає можливість студентам, які навчаються на відповідних спеціальностях, здобути потрібні навички та займатися науково-практичною діяльністю.»

Микола Томенко у розмові з журналістами також розповів про проблеми, які сьогодні існують в цій галузі.

«Слід нагадати, що навіть після ухвалення законопроекту, який був мною ініційований, про мораторій на вивезення лісу-кругляка уряд, спочатку Яценюка, а потім і Гройсмана, не подбали про те, щоб він запрацював. Насправді вони могли зробити набагато більше важливих речей, ніж просто ввести заборону на його вивіз закордон. Поясню, що відбулося.

По-перше, ліс вивозять й надалі, але в контрабандний спосіб. До нової лісової мафії, за різними оцінками експертів, сьогодні близькі родини найближчого оточення Народного Фронту та генпрокуратури. Також нині діє корупційна схема видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів.

По-друге, законом було передбачено розробити комплексну програму по стабілізації та розвитку лісопереробної галузі, з використанням, у тому числі, тимчасового обмеження експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.

По-третє, на сьогоднішній день п`ятий рік Державне агентство лісових ресурсів не має керівника і незрозуміло як ця галузь взагалі працює, оскільки відсутня елементара програма розвитку та стратегія. Тому можна сказати, що ця структура стала елементом нової лісової мафії, яка діє в Україні.

Тому для того, щоб  такі події, як в Боярській лісовій дослідній станції, стали не виключенням, а нормою,  потрібно побороти «новітню лісову мафію», яку утворила і сьогодні «кришує» влада.»